Klimatická geopolitika: Alebo o Rusku, Číne a horlivých fanatikoch na Západe

Bohaté krajiny sa musia zobudiť a prestať míňať bilióny na klimatické politiky, ktoré na seba samé uvaľujú a ktoré bude dodržiavať len málo ľudí, mnohí sa im budú smiať a na ktorých zbohatne najmä Čína. Existuje totiž lepšie riešenie ako predčasným prechodom od fosílnych palív k nevhodným ekologickým alternatívam nútiť ľudí, aby sa mali horšie. Píše Bjørn Lomborg.

Russian President Putin Tours Gazprom Amur Gas Processing Plant Ruský prezident Vladimir Putin pri rafinérii v Amurskej oblasti. Foto: Profimedia.sk

Od 90. rokov 20. storočia sa klimatické zmeny stali predmetom záujmu politikov a elít bohatých krajín. Klimatická politika sa objavila v čase, keď sa vo svete práve skončila studená vojna. Vo svete zavládol relatívny mier a dôvera, došlo k rozsiahlemu hospodárskemu rastu a rýchlemu pokroku v boji proti chudobe. Najmä v hlavných mestách Európy sa zdalo, že väčšina veľkých problémov planéty je vyriešená, takže klimatické zmeny boli konečnou hranicou.

Títo zástancovia klimatických opatrení s nadšením obhajovali cieľ skoncovať so závislosťou od fosílnych palív, ktoré poháňali dve storočia úžasného rastu. Iste, stálo by to stovky biliónov dolárov, ale vždy by bol ďalší rast.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.