Tradičná rodina a jej odkaz. Príbeh tábora, ktorý formuje budúcnosť

Tradičná rodina bola vždy symbolom stability a jednoty. Manželia, ktorí stoja za občianskym združením Mieru Sláva = oslavuj život v mieri, sú živým príkladom toho, ako sa dajú tieto hodnoty preniesť aj do modernej doby. Rozhodli sa pre svoju vášeň k remeselnému umeniu a pre lásku k prírode vytvoriť tábor, ktorý by deťom priblížil život plný tradícií, spolupráce a kreativity.

Táborák pri ohni je v tábore veľmi príjemná aktivita Táborák pri ohni je v tábore veľmi príjemná aktivita Foto: Miroslava Melayová

Už štyri roky prinášajú deťom nezabudnuteľné zážitky, ktoré im pomáhajú spoznávať svet zvierat, remesiel a prírodných krás.

Keď sa manželia pred štyrmi rokmi rozhodli založiť svoj prvý letný tábor, mali jasnú predstavu o tom, čo chcú deťom odovzdať. Na ich farme žilo množstvo zvierat: ovce, kravy, pávy a dokonca aj kone. Tieto zvieratá sa stali súčasťou vzdelávacieho programu, v ktorom deti učili obhospodarovať zvieratá – od kŕmenia až po starostlivosť o stajne.

Malí táborníci si mohli vyskúšať aj výrobu syra či strihanie ovečiek, čo boli pre mnohých nezabudnuteľné zážitky. Tábor sa rýchlo stal obľúbeným a deti sa sem rok čo rok vracajú, aby sa opäť ponorili do sveta, ktorý ich učí o prírode a remeslách.

Deti sa hrajú v prírode bez telefónov a internetu. Foto: Miroslava Melayová

Od prírody k remeslu

Jedným z najväčších pokladov, ktoré tento tábor deťom odhaľuje, je tajomstvo ovčej vlny. Majiteľka občianskeho združenia sa už roky venuje výrobe produktov z priadze, čo sa stalo jej najväčšou vášňou. Vlna, ktorá sa na mnohých miestach považuje za odpad, je pre ňu skutočným darom. Po strihaní sa ovčia surovina perie v cínových vaniach a potom nasleduje proces česania a farbenia.  

„Málokto však vie, že voda, ktorá zostane po praní vlny, je vynikajúcim prírodným hnojivom pre záhrady – plná živín, ktoré podporujú rast zeleniny a ovocia,“ povedala majiteľka o. z. Mieru Sláva Miroslava Melayová.

Pán Melay vysvetľuje deťom život v prírode Foto: Miroslava Melayová

Deti v tábore majú jedinečnú príležitosť vidieť celý proces spracovania vlny na vlastné oči. Od namáčania cez česanie až po jej farbenie a následné pletenie do výrobkov, ktoré môžu slúžiť ako prírodné doplnky. Tento zážitok im ukazuje, ako sa zdanlivo nepotrebný materiál dokáže premeniť na niečo krásne a užitočné.

Umenie recyklácie a kreativita v tábore

Okrem práce s vlnou sa deti v tábore učia aj o dôležitosti recyklácie a opätovného využívania materiálov. Každý týždeň si táborníci vyrábajú rôzne predmety, ako napríklad kvetináče zo sadry a starých tričiek. Tieto tvorivé dielne sú dôkazom toho, že krása môže vznikať aj z toho, čo by iní považovali za odpad. V tábore sa väčšina materiálov získava recykláciou a využitím prírodných zdrojov, ako sú drevo, hlina a, samozrejme, vlna.

Cieľ tábora: návrat k spolupráci a tradičným hodnotám

V dnešnom svete, kde často prevládajú súťaženie a individualizmus, je cieľom manželov, ktorí tento tábor vedú, naučiť deti spolupráci a pripomenúť im, že sme všetci súčasťou jedného celku. V tábore niet víťazov ani porazených, deti sú vedené k tomu, aby pracovali spolu, tvorili a riešili problémy ako tím. Program je flexibilný a prispôsobuje sa želaniam detí, čo podporuje ich kreativitu a zodpovednosť za vlastné rozhodnutia.

Odkaz, ktorý si nesú generácie

Základom tradičnej rodiny je jednota muža a ženy, ktorá je kľúčová nielen pre výchovu detí, ale aj pre zdravý spoločenský vývoj. V tábore sa deti učia o prirodzených rolách rodičov a o tom, že je dôležité, aby každý prispieval svojím dielom.

„Ženy dnes často preberajú úlohy mužov a naopak, muži strácajú svoju mužnosť,“ hovoria manželia, ktorí veria, že tieto zmeny majú negatívny vplyv na rodiny a spoločnosť ako celok. Tábor preto kladie dôraz na tradičné hodnoty a pripomína deťom, aké je dôležité, aby každý člen rodiny plnil svoju úlohu.

Manželstvo a deti sú pre rodinu Melayovcov základ. Foto: Miroslava Melayová

Motýlia záhrada

Plány manželov do budúcnosti sú rovnako zaujímavé ako ich doterajšia práca. Jedným z ich snov je vybudovanie motýlej záhrady, ktorá by bola ďalšou učebňou pre deti. Tento pozemok by bol plný rastlín, ktoré priťahujú motýle, deti by sa mohli učiť o cykle života týchto fascinujúcich tvorov. Motýlia záhrada by bola ďalším krokom k tomu, aby deti pochopili zložitosť a čaro prírody, ktorá nás obklopuje.

Tábor týchto manželov nepredstavuje len miesto, kde deti trávia letné prázdniny. Je to priestor, kde sa učia o živote, prírode a tradíciách, ktoré ich môžu sprevádzať po celý život. Tábor je živým dôkazom toho, že tradičné hodnoty a remeselné umenie môžu mať svoje miesto aj v modernej spoločnosti a že deti, ktoré sa s týmito hodnotami stretávajú, budú lepšie pripravené čeliť výzvam budúcnosti.


K ikonickým miestam Košíc, ktoré nielen miestni, ale aj turisti s obľubou navštevujú, patrí najväčší a najstarší trh na Dominikánskom námestí. V sezóne je hotovou pastvou pre oči. Predajcovia ho však nevykresľujú až tak idylicky.…
Prejsť na článok