Ďalšie olympijské zlato v ženskom boxe vyhral muž. Protivníčka skončila zakrvavená

V sobotu vo finálovom zápase ženského boxu do 66kg vyhral Taiwančan Lin Ju-ťing nad Juliou Szeremetovou z Poľska. Lin Ju-ťing je tak na olympiáde v Paríži druhou pravdepodobnou osobou mužského pohlavia, ktorá vyhrala ženskú kategóriu. V piatok si zlato zo ženského boxu odniesol aj Alžírčan Imán Chalíf.

Boxing - Olympics Games Paris 2024: Day 15, France - 10 Aug 2024 Julia Szeremetová z Poľska boxuje proti Lin Ju-ťingovi z Taiwanu na olympiáde v Paríži 2024. Foto Profimedia

Lin Ju-ťing v žiadnom zo svojich predchádzajúcich súbojov neprehral ani jedno kolo a zavŕšil vystúpenie na olympiáde dominantným víťazstvom nad Szeremetovou. Využitím dlhého dosahu rúk Taiwančan držal svoju poľskú protivníčku na uzde a viditeľne ju zranil na tvári.

Lin Ju-ťing po prevzatí zlatej medaily na olympiáde v Paríži 2024. Foto TASR/AP

Dve predchádzajúce oponentky protestovali proti účasti Taiwančana v ženskej kategórii prekrížením prstov v ringu, ktorými vytvorili znak „XX“ ihneď po tom, čo utrpeli porážku. Odkazovali tým na ženské chromozómy. Szeremetová, naopak, po zápase objala svojho protivníka a rukami vytvorila symbol srdca.

V publiku sa tentokrát objavili aj protestujúci. Niekoľko žien na štadióne rozprestrelo transparenty s písmenami „XX“, teda ženskými chromozómami. Na iných transparentoch stálo „Zachráňte ženský šport“ (Save Women’s Sport).

Taiwančan si za olympijské zlato od svojho štátu odnesie štedrú prémiu 550-tisíc eur a doživotnú mesačnú rentu vo výške 3 700 eur, informuje o benefitoch nemecký denník Die Welt.

Spor o pohlavie boxera

Lin Ju-ťing sa spolu s Chalífom stal predmetom rozsiahlych špekulácií o pohlaví a genderovej identite.Rovnako ako Imán Chalíf, ktorý bol v Paríži tiež predmetom kontroverzií, má Lin Ju-ťing v dokladoch uvedené ženské pohlavie.

Oboch športovcov však v roku 2023 diskvalifikovali zo svetového šampionátu v indickom Novom Dilí. Neuspeli totiž v testoch na určenie pohlavia. Informovala o tom Medzinárodná boxerská asociácia (IBA), ktorá svetový šampionát organizuje. Počas olympiády spresnila, že boxerov diskvalifikovali na základe dvoch dôveryhodných testov vykonaných v dvoch nezávislých laboratóriách.

Tvrdenie, že obaja športovci majú mužské chromozómy XY a nie ženské XX, pochádzalo pôvodne len z jedného zdroja a tým je Umar Kremlev, ktorý je predsedom IBA. Jeho tvrdenie dlho nepotvrdzovali žiadne ďalšie relevantné zdroje a viacerí novinári spochybňujú Kremlevovu kredibilitu.

Pred týždňom však István Koko Kovács, bývalý boxer, ktorý do roku 2022 pôsobil ako generálny sekretár IBA, uviedol, že Imán Chalíf je mužského pohlavia: „Problémom boli výsledky testu na určenie pohlavia, ktorý jasne ukázal, že alžírsky boxer je biologický muž.“

Že testy DNA ukázali prítomnosť XY chromozómov v prípade Imána Chalífa, potvrdil aj prominentný športový novinár Alan Abrahamson, ktorý podľa vlastných slov videl výsledky testov zo strany IBA. Tie podľa neho „dokazujú, že boxerova DNA je mužská, s chromozómami XY“.

Reagovali aj biológovia

Biologička Carole Hoovenová, bývalá vyučujúca na Harvardskej univerzite a prispievateľka do denníka New York Times, v reakcii na olympijskú kontroverziu priblížila chorobu známu pod názvom 5-ARD. Z jej slov vyplýva, že Imána Chalífa považuje za osobu s touto potenciálnou diagnózou.

Podľa Hoovenovej ľudia s poruchou 5-ARD majú XY chromozómy a zároveň semenníky, ktoré sú po narodení istú dobu zvyčajne umiestnené netypicky vnútri tela. Ľudia s 5-ARD majú podľa jej slov zároveň hladiny hormónu testosterónu typické pre mužov a funkčné androgénne receptory.

Tvrdí, že tieto osoby spoločnosť často popisuje ako ženy s „hyperandrogenizmom“, teda abnormálne vysokými hladinami testosterónu. Počas puberty majú ľudia so spomínanou poruchou vysoké úrovne testosterónu, ktoré sa premietajú do športových výhod voči ženám, konštatuje Hoovenová.

„Problém je, že športovci s XY DSD deficitom 5-alfa reduktázy (5-ARD) môžu byť vychovávaní ako ženy, môžu byť legálne ženy a môžu žiť a identifikovať sa ako ženy, ale sú to muži,“ vraví biologička. Títo muži sa podľa nej rodia s genitáliami, ktoré pôsobia ako ženské, a preto ich často zaregistrujú ako osoby ženského pohlavia.


Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť k biologickej matke, súd v podobných prípadoch stanovil jasné pravidlá v prvom rozsudku tohto druhu. Viac v článku.

prečítať viac

ECB vo štvrtok znížila úrokové sadzby. V tomto roku to nemusí byť poslednýkrát. Rozhodnutie Európskej centrálnej banky znížiť úrokové sadzby o 25 bázických bodov bolo podľa prezidentky ECB Christine Lagardovej „jednomyseľné“.

prečítať viac

Výška hrubej minimálnej mzdy v budúcom roku je už známa. Oproti roku 2024 poskočí o 66 eur. Pre tých, ktorí ju zarábajú, by malo ísť o dobrú správu. Môže v tom však byť háčik.

prečítať viac

Dôležitý motor slovenského ekonomického rastu je vraj ohrozený. Peniaze z európskych fondov majú mamutí podiel na slovenských verejných investíciách.

prečítať viac

V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac