Ste tehotný? Pýtajú sa pred röntgenom britskí zdravotníci mužov

Rádiológom v niekoľkých britských nemocniciach nariadili, aby sa pred uskutočnovaním röntgenu pýtali na možnú tehotnosť pacientov oboch pohlaví. Usmernenie je súčasťou inkluzívnej politiky, informoval denník The Telegraph. Mnohí pacienti však majú s podobnou inklúziou problém.

pexels-shvetsa-4225878 Ilustračný obrázok. Zdroj Pexels.com

Dôvodom pre vznik usmernenia bol podľa denníka incident s biologickou ženou, („transmužom“), ktorá nevedela, že je tehotná. Napriek tomu, že čakala dieťa, ju lekári poslali na CT vyšetrenie. Mysleli si o nej totiž, že je muž, preto graviditu nepredpokladali.

Radiácia z röntgenových, CT a MRI skenov, ako aj niektoré spôsoby liečby rakoviny, môžu byť nebezpečné pre nenarodené deti. Lekári sa žien preto bežne pred týmito procedúrami pýtajú, či nie sú tehotné.

No „inkluzívna“ verzia otázky podľa Telegraphu viedla k chaosu a nahnevala pacientov. Personál Britiskej národnej zdravotníckej služby (NHS) sa tiež sťažuje, že podobné praktiky ohrozujú bezpečnosť pacientov.

Rádiológovia denníku povedali, že mužskí pacienti po otázkach oľadom gravidity v hneve odchádzajú z lekárskych zariadení. Ženy zasa údajne rozrušujú „invazívne“ otázky o plodnosti, ktoré nahradili predchádzajúcu jednoduchú otázku „mohli by ste byť tehotná?“

„Ak sa pacienti nahnevajú a odídu, vystavia sa zbytočnému riziku, pretože neabsolvujú dôležité testy“, povedal rádiológ denníku Telegraph.

Začal pochybovať, či je muž

Istý hospitalizovaný pacient vyžadujúci denné skenovanie týždeň po operácii pažeráka údajne začal pochybovať o tom, či je mužom. Navodili to v ňom každodenné otázky rádiológov, akého je pohlavia. Ďalší sa zasa kvôli náznakom, že nevyzerajú ako príslušníci svojho pohlavia, cítili urazení.

Lekári tiež uvádzajú, že pacienti vo veku 12 až 55 rokov majú v súlade s inkluzívnou politikou vypĺňať tehotenské formuláre, v ktorých uvádzajú svoje pohlavie pri narodení, preferované meno a zámená, a čítajú „smiešne“ vyhlásenia o ľuďoch s rozmanitými pohlavnými charakteristikami.

Nespokojní zdravotníci tiež protestujú proti „indoktrinácii“ detí. Podľa nariadenia sa totiž majú aj maloletých pýtať na ich preferované mená a zámená, pričom rodičia z toho „zúria“.

(dv)