Rusko a Čína zrejme obnovia barterové obchody. V agrosektore by prvé mohli uzavrieť na jeseň

Moskva a Peking sa usilujú obmedziť využívanie bankového systému sledovaného Spojenými štátmi. Meškanie platieb bolo jednou z diskutovaných oblastí počas návštevy ruského prezidenta Vladimira Putina v Číne v máji tohto roka.

Jair Bolsonaro Vladimir Putin Si Ťin-pching Vladimir Putin a Si Ťin-pching. Foto: TASR/AP

Aj keď sa objavili riešenia ako využívanie malých, regionálnych čínskych bánk, ktorých aktivity sú pre Washington ťažie sledovateľné, problémy s platbami zostávajú. Barterové obchody preto umožnia Moskve a Pekingu vyhnúť sa komplikáciám v platbách, znížiť možnosti západných regulačných úradov kontrolovať ich transakcie a limitovať menové riziká. Informovala o tom agentúra Reuters.

Manažér jednej z veľkých ruských bánk potvrdil prípravy na barterový obchod, detaily však odmietol uviesť. Zdroj z oblasti finančných transakcií zasa povedal, že sa diskutuje najmä o vývoze potravinárskych produktov. Ďalší zdroj zasa dodal, že firmy rokovali aj o možnostiach vývozu ruských kovov výmenou za dovoz čínskych strojov a zariadení.

Čína má s barterovými obchodmi dlhoročné skúsenosti. Napríklad v roku 2019 sa dohodla s Malajziou na dovoze palmového oleja v hodnote takmer 150 miliónov USD (137,4 milióna eur), za ktorý okrem iného poskytla služby v stavebnom sektore či dodávky niektorých produktov v oblasti obrannej techniky.

V roku 2021 zasa čínska firma vyviezla do Iránu autokomponenty v hodnote 2 milióny USD (1,83 milióna eur), za ktoré doviezla pistácie.

Medzi Pekingom a Moskvou boli barterové obchody časté najmä v období pred rozpadom Sovietskeho zväzu, pretrvávali však aj v 90. rokoch po jeho zániku. Kontrakty, o ktorých sa v súčasnosti diskutuje, tak budú prvé za približne 30 rokov.

Ruské ministerstvo hospodárstva už vo februári zverejnilo dokument, v ktorom radí ruským podnikom, ako realizovať barterové transakcie a upozorňuje na nástrahy, ktorým je potrebné sa vyhnúť. Na terajšie otázky okolo dokumentu či pripravovaných dohôd s Čínou však ministerstvo nereagovalo.

(tasr)


Minister životného prostredia Tomáš Taraba sa na margo samosprávnych krajov vyjadril, že sú to najzbytočnejšie inštitúcie na Slovensku, ktoré nevedia nič robiť a sú to len poštári. Pobúril tým niektorých županov, vrátane predsedu združenia SK8…
Prejsť na článok
Polemika okolo dôvodnosti stíhania čurillovcov sa presunula na oblasť odpočúvania po tom, ako zo strany ich obhajcu Petra Kubinu bola spochybnená legalita odposluchov jeho klientov. Advokát hovorí o nepoužiteľnosti tohto dôkazu a odkazuje na článok…
Prejsť na článok
Koncepcia čoraz väčších právnych zásahov do vnútroštátnych legislatív členských štátov Európskej únie bola predmetom Bratislavského právnického fóra 2024. Predstavitelia justície krajín V4 diskutovali o odborných témach a poukázali na negatívne vnímaný trend rozmachu práva EÚ…
Prejsť na článok
Veľká voda ohrozuje juh Slovenska. Zatopené sú lodenice v Komárne aj niektoré objekty v blízkosti Dunaja a Váhu. Obec Chľaba v okrese Nové Zámky je aj naďalej odrezaná od sveta. Pomoc jej poskytuje armáda.
Prejsť na článok