Prehľad trhov: Akoby sa minulý pondelok na akciových trhoch nič nestalo

Situácia na trhoch minulý týždeň pripomínala búrku v pohári vody. V pondelok to vyzeralo na apokalyptickú katastrofu, ale následne sa trhy upokojili. Európske trhy v piatok prakticky odmazali celú stratu a v zámorí chýbalo len málo, aby sa trhy prehupli do týždenného zisku. Je už po všetkom?

šéfka Európskej centrálnej banky (ECB) Christine Lagardeová Christine Lagardová. Foto: TASR/AP

Môžeme opäť očakávať návrat do pokojných vôd, keď bude platiť, že najlepšou obchodnou stratégiou je „buy the dips,“ teda nakupovať pri každom poklese? Táto stratégia spočíva v tom, že akonáhle cena akcií trochu poklesne, investori využijú všetky svoje prostriedky na ich nákup. Takáto stratégia bola výborná od októbra 2023, ale teraz sa už natoľko nevypláca.

Vývoj ceny akcií spoločnosti Amazon od začiatku roka. Ako vidíme na grafe, od začiatku roka sa vždy vyplatilo akcie kúpiť pri prepade, pretože sa rýchlo dostali na vrchol. Po poslednom prepade je otázka, či sa tento pohyb bude opakovať.

Investori by si mali uvedomiť jednu zásadnú vec: rýchly návrat cien akcií na pôvodné hodnoty nebol spôsobený žiadnym rozhodnutím centrálnej banky ani dobrými makroekonomickými číslami či hospodárskymi výsledkami. Nič také. Iba centrálne banky uistili trhy, že stoja na ich strane, a to bez akéhokoľvek konkrétneho záväzku. A to je kľúčové. Situácia sa od začiatku leta prakticky nezmenila.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.