Vyhlásenie piatich bývalých ministrov kultúry

Marek Maďarič, Rudolf Chmel, Silvia Hroncová, Ladislav Snopko a Milan Kňažko pripravili spoločný text, ktorým reagujú na dianie v kultúre a pôsobenie ministerky Martiny Šimkovičovej.

šimkovičová Martina Šimkovičová. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Mali sme tú česť byť ministrami kultúry v rôznych obdobiach, mali sme rôzne politické východiská a aj naše životné príbehy sú rôzne. Ale v tom podstatnom sa zhodujeme – kultúru považujeme za priestor slobody, pestrosti, tolerancie a spolupráce.

S údivom sme si vypočuli z úst súčasnej pani ministerky po jej nástupe do funkcie, že „kultúra slovenského ľudu má byť slovenská, slovenská a žiadna iná.“ Slovenskú kultúru sme vždy považovali za súčasť svetovej kultúry a osobitne tej európskej. Naša národná kultúra stojí na fundamentoch helénskych a židovsko-kresťanských. Aj to boli kedysi cudzie vplyvy a dnes sú súčasťou našej identity. Nie skanzen uzavretý do seba, ale otvorenosť svetu a rozmanitosť musia zostať vlastnosťami našej kultúry.

Najvyšší úradník ministerstva kultúry hlása akýsi návrat k normálnosti. Oznámil, že údajne veľmi serióznym auditom sa zisťuje, ktorí konkrétni zamestnanci sú kompatibilní s tým, ako má vyzerať kultúra podľa jeho predstáv. A tú predstavu najlepšie vystihuje jeho vyhrážka: „Nič, čo vybočuje z normy, nebudeme podporovať.“

Kultúra v našom ponímaní však normy vždy prekračovala, pretože sa prirodzene vyvíjala, pretože je tvorivá a inovatívna, pretože musí prekvapovať, kriticky reflektovať a byť provokatívna ku konvenciám aj k moci. Preto nekompatibilní s kultúrou nie sú ľudia, ktorí v nej roky pracujú. S kultúrou sú nekompatibilní tí, ktorí ich chcú navliecť do uniformy normalizácie.

Žiaľ, vyššie zmienené predstavy ministerky kultúry a jej hlavného úradníka nezostali len slovami. Pretavili sa do viacerých škodlivých zákonov a rozhodnutí. Ich výsledkom je deštrukcia a politické ovládnutie dôležitých a dobre fungujúcich kultúrnych inštitúcií a verejnoprávnych médií a to aj tým spôsobom, že sú z nich postupne odstraňovaní ľudia, ktorí reprezentujú odbornosť, ducha kooperácie a tvorivej slobody.

Zodpovednosť za takýto stav je však širšia. Zámer mocensky ovládnuť kultúru je vizitkou celej koalície a týka sa všetkých členov vlády na čele s premiérom.

My, bývalí ministri kultúry pôsobiaci za rôznych vlád máme jasnú zhodu v nasledovnom:  

Odmietame kroky súčasnej ministerky kultúry, ktorými sa snaží znormalizovať kultúru, ponižuje jej zahraničnopolitický význam, devastuje kontinuitu, degraduje odbornosť, zastrašuje jednotlivcov, manipuluje a falošne rozdeľuje spoločnosť na normálnych a nenormálnych.

Plne podporujeme vyhlásenie a protest platformy Otvorená kultúra a desiatok kultúrnych organizácií naprieč celým Slovenskom, ktoré sa k nemu pridali.

Ladislav Snopko, Milan Kňažko, Rudolf Chmel, Marek Maďarič, Silvia Hroncová


Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť k biologickej matke, súd v podobných prípadoch stanovil jasné pravidlá v prvom rozsudku tohto druhu. Viac v článku.

prečítať viac

ECB vo štvrtok znížila úrokové sadzby. V tomto roku to nemusí byť poslednýkrát. Rozhodnutie Európskej centrálnej banky znížiť úrokové sadzby o 25 bázických bodov bolo podľa prezidentky ECB Christine Lagardovej „jednomyseľné“.

prečítať viac

Výška hrubej minimálnej mzdy v budúcom roku je už známa. Oproti roku 2024 poskočí o 66 eur. Pre tých, ktorí ju zarábajú, by malo ísť o dobrú správu. Môže v tom však byť háčik.

prečítať viac

Dôležitý motor slovenského ekonomického rastu je vraj ohrozený. Peniaze z európskych fondov majú mamutí podiel na slovenských verejných investíciách.

prečítať viac

V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac