Dolinková odvolala šéfa VšZP Michala Ďuriša

Ministerka zdravotníctva v utorok odvolala šéfa štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne Michala Ďuriša. Argumentuje tým, že zlá hospodárska bilancia poisťovne si vyžaduje krízové riadenie.

h_4097585_1280 Michal Ďuriš. Foto: VšZP

Ďuriš bol poverený vedením od 11. januára 2024 a vymenovaný do funkcie od 11. apríla 2024.

Predstavenstvo VšZP má troch členov. Do vymenovania Ďurišovho nástupcu budú v zmysle stanov počas maximálne troch mesiacov konať v mene VšZP zvyšní členovia predstavenstva Matej Fekete ako podpredseda a člen predstavenstva Matúš Jurových.

Je v strate desiatok miliónov eur

Všeobecná zdravotná poisťovňa dosiahla koncom tohto júna stratu 49,1 milióna eur. Navyše, Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) začiatkom júla vydal predikciu, že VšZP v roku 2024 očakáva stratu vo výške 169 miliónov eur. 

Štátna poisťovňa úradu 17. júla predložila prepracovaný návrh úsporných opatrení, ktoré majú znížiť jej očakávanú stratu. Úrad vtedy opatrenia označil za nedostatočné.

Dňa 5. augusta preto začal správne konanie v súvislosti s uložením povinnosti VšZP predložiť na schválenie ozdravný plán. Úrad od ozdravného plánu VšZP očakáva hľadanie rezerv na výdavkovej strane, ktorá prinesie potrebné úspory. Sprehľadnenie účtovníctva, výnosov a výdavkov podľa neho vytvorí lepší prehľad o finančnej kondícii VšZP, a teda aj vývoji, ktorým sa uberá.

Ozdravný plán v zmysle zákona musí schváliť predstavenstvo zdravotnej poisťovne a jej dozorná rada a následne ho odovzdá úradu. Podľa zákona ho môže schváliť alebo zamietnuť. Ak ho úrad schváli, jeho opatrenia sa začnú následne bezodkladne plniť.

Štátna poisťovňa reagovala, že bude v tejto veci plne súčinná. „S ÚDZS aj s ministerstvom zdravotníctva komunikujeme v tejto veci už niekoľko týždňov a vždy sme boli súčinní. Vytvorili sme pracovnú platformu na aktívny monitoring hospodárskeho vývoja, identifikáciu najrizikovejších oblastí a návrhy opatrení, ako aj ich následné vyhodnocovanie. Návrhy konkrétnych opatrení sme ÚDZS aj opakovane predložili,“ vyhlásilo predstavenstvo VšZP s tým, že poisťovňa akceptuje rozhodnutie ÚDZS v podobe uloženia povinnosti predložiť ozdravný plán a bezodkladne tak urobí.

Dolinková chce stabilizáciu

Nepriaznivý vývoj hospodárenia štátnej zdravotnej poisťovne si podľa ministerky vyžaduje jasné krízové riadenie. Organizácia totiž hospodári s rozpočtom na úrovni päť miliárd eur.

„Ide o najväčší objem zdrojov, ktoré je nevyhnutné efektívne alokovať na poskytovanie zdravotnej starostlivosti. Ministerstvo zdravotníctva ako jediný akcionár Všeobecnej zdravotnej poisťovne permanentne monitoruje personálnu aj hospodársku kondíciu svojej najväčšej podriadenej organizácie,” uviedla ministerka zdravotníctva.

Zároveň dodala, že je v jej záujme, aby VšZP bola nielen v čase prepoisťovacej kampane, ale kontinuálne lídrom v poskytovaní zdravotnej starostlivosti.

„Uvedomujem si, že zodpovednosť za vedenie takejto organizácie je mimoriadne náročná. Preto verím, že kroky, ktoré z pozície akcionára konáme, budú smerovať k nevyhnutnej stabilizácii a garancii dostupnosti zdravotnej starostlivosti pre pacientov.”

„Chcem sa poďakovať pánovi Ďurišovi za doterajšiu spoluprácu a nasadenie pri vedení najväčšej zdravotnej poisťovne,“ dodala ministerka Dolinková.

Reakcie opozície

Strana KDH vníma odvolanie Michala Ďuriša ako pokračujúcu neschopnosť ministerky viesť zodpovedne rezort zdravotníctva. 

„Odvolaný riaditeľ VšZP je nominantom ministerky Dolinkovej, ktorá si ho na túto kľúčovú pozíciu nedávno vybrala. Všetky kroky, ktoré ministerka doteraz vykonala, len prehlbujú finančný deficit celého rezortu zdravotníctva,“ zdôrazňuje poslanec Peter Stachura.

„Nominácie ministerky Dolinkovej vyvolávajú už dlhšie otázniky. Dnešné odvolanie generálneho riaditeľa VšZP je možné interpretovať aj v kontexte stretnutia predsedu vlády Roberta Fica s ministrom vnútra Matúšom Šutajom Eštokom bez účasti samotnej ministerky zdravotníctva, ktoré sa údajne týkalo práve fungovania VšZP,“ domnieva sa poslanec František Majerský.

Predseda SaS Branislav Gröhling je presvedčený, že zotrvanie Zuzany Dolinkovej je neudržateľné. „Pani Dolinková si z ministerstva zdravotníctva spravila personálnu agentúru. Miesto toho, aby sa venovala problémom v sektore, venuje penzum času dosadzovaniu svojich ľudí do vedení organizácií. A tak to aj dopadlo. Michal Ďuriš nevydržal vo funkcii predsedu predstavenstva VšZP ani pol roka, nič sa mu nepodarilo spraviť a dnes odchádza,“ hovorí Gröhling.

Hospodárenie štátnej poisťovne je podľa poslanca Tomáša Szalaya (SaS) len špička ľadovca. „Problémom je nedofinancovanie sektora, ministerská vyhláška o tom, kto má dostať koľko peňazí, platový automat bez väzby na výkon. Riešenie nie je v zmene personálnej nominácie vo VšZP. Ale na poste ministra zdravotníctva,“ napísal na sociálnych sieťach.

(tasr, est)


Marxistická interpretácia požiadavky na rovnakú odmenu za rovnakú prácu poškodzuje ekonomiku. Otvára priestor, aby štát neprimerane vstupoval do súkromných vzťahov. Napríklad britský pracovný tribunál núti spoločnosť Next odmeňovať predavačky rovnako ako skladníkov.

prečítať viac

V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac

Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť k biologickej matke, súd v podobných prípadoch stanovil jasné pravidlá v prvom rozsudku tohto druhu. Viac v článku.

prečítať viac