Na ženských pretekoch na paralympiáde bude za Taliansko bežať muž

Valentina Petrillo (50) sa identifikuje ako žena, tranzíciu podstúpil v roku 2019. V pondelok ho Taliansky paralympijský výbor vybral za reprezentanta v atletickej súťaži nevidiacich a slabozrakých, informoval denník Telegraph.

GUyzI76b0AAILoy Fabrizio „Valentina“ Petrillo (druhý sprava) pózuje s bežkyňami na pretekoch v talianskej Padove v roku 2022. Zdroj: Genevieve Gluck/X

Pred takzvanou zmenou pohlavia vyhral v behu v mužskej kategórii 11 talianskych národných titulov.

„Stále sa mi tomu ťažko verí a držím sa nohami na zemi, pretože šancu zúčastniť sa na olympijských hrách v Tokiu som minula o chlp,“ povedal bežec, ktorý sa cíti ako žena. „O parížskych hrách začnem premýšľať až po príchode do Francúzska,“ dodal.

Paralympiáda sa bude konať v Paríži, konkrétne od 28. augusta do 8. septembra.

Petrilla vybrali do kategórie T12, pobeží na 200 a 400 metrov. Dôvodom pre jeho účasť na paralympiáde je Stargardtova choroba – dedičné ochorenie spôsobujúce slepotu, ktorú mu diagnostikovali v 14 rokoch. Svoju tohtoročnú účasť pre BBC Sport opísal ako „dôležitý symbol inklúzie“.

Spravodajský portál Reduxx dodáva, že počas kariéry para-bežca Petrillo (do roku 2019 vystupujúci pod menom Fabrizio) nezískal ani jednu medailu.

„Ešte pred štyrmi rokmi, ak by ste sa rozprávali s Fabriziom, dal by vám najavo, že je sexista. Bol to tvrdý chlap, ktorý sa o ženách vyjadroval pohŕdavo a potom bol ženou vo svojom súkromí,“ vyhlásil v roku 2021 v rozhovore.

Jeho transgenderová „identita“ vraj začala „vznikať“ krádežami spodnej bielizne iným ženám vrátane svojej matky.

Petrillo je predstaviteľom organizácie Gruppo Trans, ktorá ako hlavný kontaktný bod uvádza muža, ktorý vlastní obchod so spodnou bielizňou. Gruppo Trans vytvára lekcie o „genderovej identite“ pre deti, ktoré potom inštruktori poskytujú na školách.

(dv, sab)


Polemika okolo dôvodnosti stíhania čurillovcov sa presunula na oblasť odpočúvania po tom, ako zo strany ich obhajcu Petra Kubinu bola spochybnená legalita odposluchov jeho klientov. Advokát hovorí o nepoužiteľnosti tohto dôkazu a odkazuje na článok Denníka N a uniknuté video z vyšetrenia polygrafom bývalého šéfa inšpekcie Littera. Takýto výklad má ale mnoho právnych a vecných nedostatkov. Viac v článku.

prečítať viac

Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) pobavil v uplynulých dňoch verejnosť fotografiou, ktorú zverejnil na sociálnej sieti. Záber vznikol v Rožňave a zachytáva nie celkom bežnú udalosť. Niekto zo štátnej inštitúcie ju vtipne okomentoval.

prečítať viac