Šimkovičová: Chceli si poistiť dotácie. FPU je dojná krava pre Nadáciu Milana Šimečku

Súčasné legislatívne zmeny vo Fonde na podporu umenia pramenia aj z toho, že si mimovládne organizácie previazané s opozíciou robia zo štátneho rozpočtu zdroj príjmov. Vyplýva to zo štvrtkového vyhlásenia ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej, ktorá svoju pozornosť zamerala najmä na Nadáciu Milana Šimečku. Jej podriadený Lukáš Machala povedal, že nadácia vykonáva aktivity, ktoré podvracajú integritu Slovenska.

Tlaèová konferencia ministerky kultúry SR Martiny Šimkovièovej a generálneho tajomníka služobného úradu Lukáša Machalu Martina Šimkovičová, Lukáš Machala. Foto: Pavol Zachar/TASR

Ministerka kultúry Martina Šimkovičová v utorok odvolala troch členov Rady Fondu na podporu umenia (FPU). Išlo o Alžbetu Lukáčovú, Katarínu Kövesdi Cvečkovú a Rastislava Steranku, ktorí boli do rady fondu vymenovaní dávnejšie jej predchodcami, a to bez návrhu.

V rámci brífingu šéfka rezortu vo štvrtok popoludní opísala, ako si „šimečkovci“ chceli poistiť dotácie práve z tejto inštitúcie. „FPU je akási dojná krava pre Nadáciu Milana Šimečku. Od roku 2020 dostala táto nadácia len z dotácií, ktoré spadajú pod rezort ministerstva kultúry, 255-tisíc eur,“ informovala nominantka SNS s dôvetkom, že ešte na konci funkčného obdobia FPU sa v nadácii stihli poistiť neštandardnou zmluvou až do roku 2026.

Tá im mala priniesť dotácie v roku 2024 vo výške 40-tisíc eur, v roku 2025 45-tisíc a v roku 2026 až 50-tisíc eur, a to i napriek tomu, že fond má financie poskytovať na základe projektov. Naznačila, že tieto praktiky sú nanajvýš neštandardné.

Podľa Šimkovičovej nechce podpredsedníčka parlamentného výboru pre kultúru a médiá Zora Jaurová (PS) z fondu odísť a naznačila, že bližšie o jej funkcii prezradí vo vyhlásení šéf kancelárie služobného úradu ministerstva Lukáš Machala.

Takmer 400-tisíc eur od ministerstiev

K téme fungovania Nadácie Milana Šimečku sa vyjadril aj sám Machala. Ten pritvrdil, keďže podľa neho je táto nezisková organizácia doslova „prisatá na štátny rozpočet – obzvlášť na rozpočet rezortu kultúry – dlhé roky. Jej dosah na život bežného občana Slovenska pritom nie je vidieť“.

Podľa Machalu dostala táto nadácia za posledné štyri roky celkovo z troch ministerstiev takmer 370-tisíc eur. „Táto nadácia robí aktivity, ktoré podvracajú integritu SR, autoritu štátu a majú za úlohu destabilizovať politickú a spoločenskú situáciu na Slovensku tým, že vytvárajú pocit permanentnej revolúcie, permanentného občianskeho vzdoru,“ vysvetlil. „Nie je čas sa pozrieť do zrkadla? Nie je čas, aby ste teraz odstúpili vy?“ opýtal sa Machala, pričom otázku adresoval priamo lídrovi progresívcov Michalovi Šimečkovi.

Skonštatoval, že je prinajmenšom zaujímavé, že zmluva o poskytnutí finančných prostriedkov uzavretá medzi FPU a Nadáciou Milana Šimečku bola spečatená tesne predtým, ako nadobudla účinnosť novela zákona o FPU. „Z FPU odchádzajú ľudia, ktorí sú veľmi blízko prepojení s nadáciou, mimovládkami a súčasnou opozíciou. Zo štátnych peňazí si financovali svoj život, svoje aktivity a zakrývali to za verejnoprospešné aktivity,“ dodal.

Vyjadril sa aj na margo Jaurovej. „Pani transparentná a najmúdrejšia, nám hovorí, že sme tí nekompetentní, nevieme to riadiť a ja by som mal odstúpiť pomaly každú hodinu. Ona je symbolom panny zázračnice, absolútne nepoškvrnenej a super transparentnej a ja sa pýtam, prečo je od 2. marca 2024 do 1.marca 2026 v komisii FPU – konkrétne v komisii podprogram 6 Mesto kultúry, ktorý rozdeľuje niekoľko stotisíc eur ročne,“ dodal a opýtal sa, či toto nie je konflikt záujmov. „Nepoznám žiadneho poslanca v NR SR, ktorý by bol členom komisie FPU,“ skonštatoval.

Jaurová aj nadácia sa bránia

Nadácia Milana Šimečku v reakcii na sociálnej sieti uviedla, že fond poskytuje viacročnú podporu od svojho samotného vzniku a tvrdí, že je to bežné. Detailnejšie stanovisko chce zverejniť v nasledovných dňoch.

V podobnom duchu sa vyjadril aj samotný fond, ktorý sa bránil slovami, že nie je pravdou, že by bolo poskytnutie podpory na tri roky neštandardné. „FPU poskytuje viacročnú podporu od svojho vzniku a ide o bežnú formu podpory,“ poznamenal FPU na sociálnej sieti.

Jaurová zas Šimkovičovej odkázala, že ak potrebuje objasniť fungovanie komisií FPU, je jej k dispozícii. Šimkovičová podľa nej na dnešnej tlačovej konferencii opäť potvrdila neznalosť vlastného rezortu.

„Ak potrebuje objasniť, ako fungujú odborné komisie v FPU, som jej plne k dispozícii. Na to by však musela prehodnotiť rozhodnutie vyhýbať sa akejkoľvek priamej konfrontácii, či už na pôde parlamentného výboru, v televíznom dueli alebo za zatvorenými dverami,“ napísala Jaurová.

Rezort chce mať dosah na podporované projekty

Šimkovičová uskutočňuje zmeny vo fonde na základe novely zákona, ktorá je účinná od 1. augusta tohto roka. Parlament v júni definitívne schválil úpravu vo fungovaní fondu, ktorú presadila SNS. Ministerstvo kultúry bude mať po novom dosah na to, ktoré kultúrne projekty dostanú štátnu podporu.

O peniazoch na projekty rozhoduje rada fondu. Prihliadať bude na stanovisko odbornej komisie, ktorá je poradným orgánom rady, ale stanovisko nie je pre radu záväzné. Ministerka Šimkovičová po schválení zákona hovorila, že sa podporia zmysluplné projekty na základe transparentnejšieho a spravodlivejšieho posudzovania.

Posilnenie právomocí rady fondu so zastúpením nominantov ministerstva kultúry označila ministerka kultúry po schválení zákona za absolútne prirodzený a legitímny krok, keďže narába s verejnými zdrojmi.

Radu fondu tvorí 13 členov. Ôsmich vymenúva a odvoláva minister kultúry, z toho jedného na návrh starostov, primátorov a županov. Ďalší majú byť z oblasti hudobnej tvorby, divadla, literatúry, vizuálneho umenia a z oblasti nehmotného kultúrneho dedičstva.

Šimkovičová vymenovala šesť členov

Krátko po pôvodnom uverejnení tohto článku riaditeľka odboru komunikácie ministerstva Petra Bačinská informovala, že Šimkovičová vo štvrtok vymenovala šesť členov Rady FPU. Vymenovaní boli výtvarník Ondrej Zimka, hudobník Richard Rikkon, literárny vedec Július Lomenčík, filozof Ján Hrkút, pedagogička Adriána Tomičová a za ministerstvo kultúry Peter Grutka.

„Rada fondu je tak funkčná a uznášaniaschopná, nakoľko aktuálne má 11 členov. Dve pozície v rade zostávajú ešte neobsadené,“ poznamenala Bačinská.

V piatok zároveň podľa nej MK zverejní opakovane výzvu na doručenie nominácií od starostov obcí, primátorov miest a predsedov samosprávnych krajov, ktorí môžu ministerke kultúry navrhnúť na vymenovanie jedného člena rady. Podotkla, že ide o novinku v zmysle novely zákona platnej od 1. augusta tohto roka. Návrhy od samospráv, ktoré boli doručené na základe minulej výzvy, totiž podľa nej nespĺňali stanovené podmienky.