Stal sa tvárou roku 1968. Možno ho však nazvať hrdinom?

Dňa 21. augusta si pripomíname výročie sovietskej okupácie, keď vojská piatich štátov Varšavskej zmluvy na čele so Sovietskym zväzom násilne potlačili reformný proces známy ako socializmus s ľudskou tvárou. Tú tvár si mnohí stotožnili s obrysmi, úsmevom a napokon aj slzami Alexandra Dubčeka.

archívna snímka prvý tajomník ÚV KSÈ Alexander Dubèek levické kúpalisko Santovka vo¾ný èas relax kúpanie ¾udia komunizmus reformy socialistické zriadenie august 1968 SSR Alexander Dubček na kúpalisku Santovka neďaleko Levíc. Foto: Ľudovít Fülle/Archív TASR

Je to len prirodzené, keďže Dubček stál na čele štátu a režimu, preto aj zásluhy za pokus o uvoľnenie totality zvykneme pripisovať jemu. Stojí za to sa pri jeho osobe pristaviť a položiť si nanovo otázku o Dubčekovi a jeho dobe.

Ako ústredná postava Pražskej jari je vtedajší generálny tajomník Ústredného výboru Komunistickej strany Československa Dubček vnímaný nielen u nás. Bezpochyby je aj najznámejším slovenským politikom vo svete. Chcel sa stať čelným politikom štátu po roku 1989, ale to už nešlo. Zostal v tieni Havla, aj Mečiara. Ani na jedného nedokázal zareagovať.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami