Vo fiľakovskom útulku ročne zachránia 500 psov. Presahuje to však ich kapacity

FIĽAKOVO – Približne 500 psov počas roka zachránia pracovníci útulku Šťastné labky vo Fiľakove (okres Lučenec). To však výrazne presahuje ich kapacity. Otvorenie útulku v Rimavskej Sobote by preto privítali.

Beáta Jagošová (vľavo dole) s dobrovoľníkmi v útulku Šťastné labky Beáta Jagošová (vľavo dole) s dobrovoľníkmi v útulku Šťastné labky. Foto: Facebook.com/Útulok Šťastné labky Fiľakovo

Útulok, ktorý od roku 2014 prevádzkuje občianske združenie (OZ) Šťastné labky na Šávoľskej ceste má kapacitu asi sto zvierat. Podľa vedenia útulku je však táto kapacita dlhodobo prekračovaná.

„Ťahá sa to približne dva roky. Ročne sa u nás vystrieda asi 500 psov, ale tých vyše sto je u nás neustále,“ uviedla predsedníčka občianskeho združenia Beáta Jagošová.

Umiestnením psa do útulku sa však práca iba začína. Pracovníci musia zabezpečiť veterinárnu starostlivosť a potom nasleduje hľadanie nového domova.

Pre väčšinu psov sa darí združeniu nájsť nových majiteľov na Slovensku, ale veľká časť putuje na adopciu do Nemecka.

„Je to zhruba tretina psov. Máme dlhodobú spoluprácu s jedným tamojším útulkom a dôverujeme si. Zvyknú nás aj navštevovať a pomáhať nám pri rôznych kastračných programoch. Našich psíkov inzerujú a hľadajú im domovy, keďže v Nemecku prebieha proces adopcie a následnej kontroly prísnejšie ako u nás,“ vysvetlila predsedníčka združenia.

Ako dodala, útulok Šťastné labky je vlastne regionálnym centrom Slobody zvierat, a vzájomná spolupráca s touto organizáciou je preto veľmi dobrá. „Sú nám nápomocní, keď máme nejaké problémy,“ konštatovala.

Zdôraznila, že zabezpečenie potrebných vecí do útulku nie je jednoduché a vždy im pomôže napríklad darované krmivo, prípadne staré deky, plachty či uteráky, keďže náklady na prevádzku útulku postupne stúpajú.

Prosia však ľudí, aby im nenosili matrace či koberce, pretože tie nevedia využiť. „Len krmiva minieme denne niekoľko desiatok kilogramov. Sme preto vďační za každú materiálnu či finančnú pomoc,“ podotkla Jagošová.

Do Rimavskej Soboty sa zrejme nepresťahujú

Práca členov združenia je o to náročnejšia, že túlavých psov prijímajú z veľkej časti juhu Banskobystrického kraja.

„Okrem Fiľakova a okolia ide o celý Rimavskosobotský okres, časť Lučeneckého okresu a časť Veľkokrtíšskeho,“ upresnila predsedníčka.

V minulých rokoch OZ Šťastné labky opakovane zvažovalo presťahovať sa do susednej Rimavskej Soboty. Postupne mali vytypovaných niekoľko pozemkov, ale nikdy sa im nepodarilo získať ich do vlastníctva.

Naopak, vo Fiľakove im tamojšie mestské zastupiteľstvo (MsZ) nedávno schválilo odpredaj štyroch pozemkov pri útulku, s celkovou rozlohou 2003 štvorcových metrov.

Nemeckí dobrovoľníci, ktorí toto leto pomáhali vo fiľakovskom útulku. Foto: Facebook.com/Útulok Šťastné labky Fiľakovo
Nemeckí dobrovoľníci, ktorí toto leto pomáhali vo fiľakovskom útulku. Foto: Facebook.com/Útulok Šťastné labky Fiľakovo

Dve z troch príslušných komisií MsZ však pôvodne predaj neodporučili, pretože nesúhlasili s výškou predajnej ceny určenej znalcom (2,17 eura za meter štvorcový) a odporúčali verejnú obchodnú súťaž.

Primátor Attila Agócs však pripomenul, že združenie pre mesto vykonáva verejnoprospešnú službu, ktorú by nikto iný nerobil. Podotkol, že mestská polícia ročne odchytí v meste od 90 do 120 túlavých psov.

„Len za posledné roky je to doslova armáda psov. Kde budeme umiestňovať 120 psov počas roka? Ak stratíme možnosť spolupráce s občianskym združením, nebudeme mať takéto zariadenie. Ja neviem o nikom inom, kto by v našom meste a celom mikroregióne túto službu chcel robiť s takým odhodlaním, ako ľudia v tomto občianskom združení,“ zdôraznil primátor s tým, že v tomto prípade je verejný záujem nadradený financiám.

Jeden zo psíkov, ktorého zachránili vo fiľakovskom útulku. Foto: Facebook.com/Útulok Šťastné labky
Jeden zo psíkov, ktorého zachránili vo fiľakovskom útulku. Foto: Facebook.com/Útulok Šťastné labky

Spomenul tiež, že nejde o žiadny lukratívny pozemok, ale časť zarasteného kopca mimo zastavaného územia. Mestu by prípadný odchod združenia z Fiľakova spôsobil podľa neho množstvo problémov s prevážaním a umiestňovaním psov do útulkov v iných mestách.

Väčšina poslancov napokon zahlasovala za predaj, pričom samotné združenie finálne ponúklo o čosi vyššiu cenu – 3,30 eura za meter štvorcový.

V skutočnosti však nejde o rozšírenie útulku, pretože získané pozemky už Šťastné labky využívajú na verejnoprospešné účely, teda na starostlivosť o odchytených psov.

Majú na nich postavené koterce a ide teda iba o zosúladenie skutočného stavu s údajmi v katastri. Útulok však potrebuje nové priestory na zvýšenie kapacity a na tento účel sa snaží získať ďalší, susedný pozemok, ktorý patrí súkromnej firme.

„V prípade, že sa nám to podarí, definitívne zostaneme tu vo Fiľakove. Nemôžeme stále len niečo hľadať a hľadať, veď sú to už roky,“ poznamenala Jagošová.

V Rimavskej Sobote stále bez útulku

Spomínaná Rimavská Sobota s viac ako 21 000 obyvateľmi, najväčšie mesto v širšom regióne, doteraz nemá vlastný útulok pre zvieratá.

Jagošová síce v rozhovore pre Štandard spomenula, že v tomto okresnom meste údajne skupina dobrovoľníkov zvažuje jeho vytvorenie, ale zatiaľ vraj iba hľadajú vhodný pozemok.

„Ak by tam takéto zariadenie vzniklo, uvítali by sme to, pretože by nás to trochu odľahčilo a zároveň by sa pomohlo zvieratám,“ vyzdvihla predsedníčka OZ.

Podľa všetkého ide ešte len o neoficiálnu aktivitu, pretože náčelník Mestskej polície (MsP) Rimavská Sobota Peter Berecz pre Štandard potvrdil, že na samosprávu sa v takejto záležitosti doteraz nikto neobrátil. „Je to pre mňa nová informácia,“ povedal.

MsP má podľa neho s umiestňovaním psov do útulkov v okolitých mestách veľké problémy, keďže tie sú preplnené.

„Nie je ich kam dávať. Do Fiľakova nám tohto roku zobrali len asi 10 až 15 psov. Volal som aj do Lučenca, ale nezobrali nám tam ani jedného,“ skonštatoval Berecz.

Rimavskosobotskí mestskí policajti umiestňujú psov po odchytení do priestorov v areáli Technických služieb mesta, ale ide len o dočasné riešenie. Berecz tvrdí, že vytvorenie oficiálneho útulku priamo v meste by im preto veľmi pomohlo.


V polícii to v ostatnom čase vrie. Mnohí príslušníci, ale aj civilní zamestnanci neskrývajú nespokojnosť, a to nielen so mzdovými podmienkami, ale aj tými pracovnými. Viacerí, najmä na vidieckych oddeleniach, poukazujú na to, že sa u nich zastavil čas.

prečítať viac

Identita muža, ktorý v Českej a Slovenskej republike ohlasoval bombové útoky voči školám, je už známa. Má ísť o páchateľa žijúceho v meste Dnipro na Ukrajine. Práve miesto jeho pobytu môže vyvolávať otázky o tom, či vôbec bude môcť byť postavený pred slovenskú spravodlivosť. Viac v článku.

prečítať viac