Preferovanou politickou ideológiou umelej inteligencie je progresivizmus, tvrdí štúdia

Štúdia zverejnená v časopise Plos One analyzovala politickú orientáciu veľkých jazykových modelov (LLM) využívaných umelými inteligenciami a zistila, že väčšina z nich má ľavicové sklony. Výskumník David Rozado z Polytechniky Otago v Novom Zélande testoval 24 jazykových modelov pomocou jedenástich politologických testov, pričom každý test bol aplikovaný desaťkrát na každý model, čo viedlo k celkovo 2 640 meraniam.

Stránka umelej inteligencie OpenAI, ilustračný obrázok Foto: TASR/DPA

Štúdia zverejnená v časopise Plos One analyzovala pomocou štandardnej sady politologických testov správanie veľkých jazykových modelov (LLM) využívaných umelými inteligenciami. Zistila, že väčšina týchto modelov je orientovaných politicky doľava.

Výskumník David Rozado z Polytechniky Otago v Dunedine na Novom Zélande otestoval dvadsaťštyri jazykových modelov, ktoré sú základom rôznym druhov umelých inteligencií. Použil pri tom jedenásť druhov politologických testov, ktoré sa bežne používajú na zisťovanie politickej orientácie ľudských respondentov.

Metódy a výsledky

Autor štúdie sa snažil využiť čo najširšie spektrum umelých inteligencií, vyvaroval sa preto skúmania rôznych modifikácií toho istého modelu. Každý z testov bol aplikovaný na každú z inteligencií desaťkrát, celkovo sa teda vykonalo 2 640 meraní. Výskum prebiehal v rámci decembra 2023 až januára 2024.

Vytváranie otázok pre umelú inteligenciu. Foto: David Rozado CC-BY

Testovanie sa uskutočnilo automatizovane prostredníctvom skriptov, ktoré zadávali umelým inteligenciám príslušné testovacie otázky cez štandardné počítačové rozhranie. Aby sa zamedzilo rovnakým odpovediam na rovnakú otázku, každá z otázok bola obklopená náhodne vybraným, avšak zmysluplným textom.

Odpovede umelých inteligencií sa spracovali rovnako ako dotazníky, ktoré vypĺňajú bežní respondenti. Výsledkom boli preferencie príslušnej umelej inteligencie v oblasti politických ideológií a hodnôt a rovnako aj ich „obľúbené“ politické strany. Tie sa skúmali v rámci politických systémov USA a Veľkej Británie.    

Výsledky testov politickej orientácie AI. Foto: David Rozado CC-BY

Výsledné grafy ukazujú, že odpovede umelých inteligencií sú zamerané doľava. Preferovanou politickou ideológiou je progresivizmus, tou najmenej preferovanou je „tvrdá“ pravica. Obľúbenými hodnotami AI sú rovnosť, svet, sloboda a pokrok, kým tradíciu, autoritu, národ a trhy až tak rady nemajú. Z politických strán v USA výrazne preferujú Demokratov a Zelených, vo Veľkej Británii Labouristov a Liberálnych demokratov. Zaujímavou je aj vysoká podpora severoírskej Sinn Fein.

Veľké jazykové modely

Primárnou dátovou štruktúrou, na základe ktorej umelá inteligencia dokáže spracovávať ľudskú reč, je veľký jazykový model. Ide o štatistické spracovanie obrovského množstva textov, kde sa zohľadňuje použitie príslušného slova v rámci daného kontextu.

Umelá inteligencia teda v skutočnosti „cituje“ obsah textu vytvoreného človekom, tento „citát“ je však kombináciou množstva textov s podobným kontextom a v žiadnom konkrétnom texte by sa nenašiel.

Vytvorenie LLM je časovo aj výpočtovo náročnou úlohou najmä z hľadiska množstva vstupných dát, ktoré treba spracovať. Celý proces je náročný aj z energetického hľadiska. Odhaduje sa, že tréning takéhoto modelu spotrebuje stovky kilowatthodín až jednotky megawatthodín energie.

Dôsledky

Je jasné, že výber textov, z ktorých je LLM vytvorený, ovplyvňuje aj odpovede, ktoré umelá inteligencia dáva na politologické otázky. V tomto pravdepodobne tkvie aj tajomstvo ľavicových sklonov väčšiny umelých inteligencií.

Opačným extrémom bol napríklad „chatbot“ Tay od Microsoftu, ktorý musel byť vypnutý, lebo dával „nacistické“ odpovede.  

Ľavicová orientácia umelých inteligencií môže byť problémom už vzhľadom k tomu, že sa začínajú používať na hľadanie namiesto špecializovaných vyhľadávacích služieb.

Odpoveď „doľava naklonenej“ umelej inteligencie teda neposkytne „hľadačovi“ komplexný a vyvážený obraz sveta. Budúcnosť ukáže, kam môže takýto pokrivený náhľad na realitu viesť.   


Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
K ikonickým miestam Košíc, ktoré nielen miestni, ale aj turisti s obľubou navštevujú, patrí najväčší a najstarší trh na Dominikánskom námestí. V sezóne je hotovou pastvou pre oči. Predajcovia ho však nevykresľujú až tak idylicky.…
Prejsť na článok