Košická starostka a poslanec boli kedysi ako dvojičky. Teraz si nevedia prísť na meno

KOŠICE – Na začiatku nášho záujmu o kauzu, ktorá súvisí s kúpou nového plynového kotla v košickej mestskej časti Juh, bol podnet, ktorý poslal do redakcie Štandardu mestský a južanský poslanec Viliam Knap. Opísal, ako nehospodárne nakladá s verejnými financiami súčasná starostka Anna Súkeníková. Pri porovnaní schválenej sumy z rozpočtu mestskej časti a jeho reálnej ceny sa musí každému zakrútiť hlava.

Starostka a poslanec Takto priateľsky, plece pri pleci pózovali Súkeníková a Knap na predvolebnom plagáte. Foto: FB Košickí Južania 2022

Podnet poslanca, ktorý sme dostali, znel: „V MČ Košice-Juh boli v rozpočte na tento rok schválené financie vo výške 8-tisíc eur na kúpu nového plynového kotla. Ten inštalujú v nebytových priestoroch na ulici Pri bitúnku 5 v Košiciach, pričom firma, ktorú som oslovil, aby prišla do nájmu zdevastovaného priestoru, kotol nepožadovala a písomne sa vyjadrila, že v prípade opráv si bude hradiť všetko sama,“ napísal Viliam Knap. Zaujímalo ho, čo viedlo vedenie Juhu a zastupiteľstvo k schváleniu takej veľkej sumy, keď nový kotol s montážou sa dá podľa jeho slov kúpiť aj za 2 500 eur.

Čudné veci

„Kde skončí rozdiel 5 500 eur? Bude aj v tomto prípade vopred jasný víťaz súťaže, ako je tradíciou na Juhu tento rok? Napriek môjmu apelu starostka materiál nestiahla, ale predložila zastupiteľstvu, ktoré ho schválilo,“ poznamenal poslanec. Na záver dodal: „A takto pod rúškom „tmy“ sa šialene gazduje v MČ Košice-Juh. Dejú sa tu čudné veci a peniaze miznú ako gáfor. Toto určite voliči nechceli, žiaľ, opak je pravdou. Juh ide cestou Titanicu. Ku všetkému, čo tu uvádzam, mám písomné materiály a správy,“ podčiarkol svoje tvrdenie.

Stretnutie mnohé napovedalo

Požiadali sme vedenie mestskej časti o stanovisko k týmto tvrdeniam. Prišla však ponuka na stretnutie so starostkou Annou Súkeníkovou. Tá uspela v komunálnych voľbách v roku 2022 ako nováčik a vystriedala na poste politického „matadora“ Jaroslava Hlinku, ktorý bol svojho času jedným z najdlhšie slúžiacich slovenských starostov (1991 až 2022). V ostatných voľbách už nekandidoval.

Starostka zdroj odhalila

Napriek tomu, že sme v žiadosti o vyjadrenie ani v úvode rozhovoru nespomenuli meno pisateľa podnetu, Súkeníková pre Štandard uviedla, že je presvedčená o tom, že je za tým poslanec Viliam Knap. Keďže ten nič nenamietal voči tomu, že v článku spomenieme jeho meno a uverejníme vyjadrenie, ktoré poslal, potvrdili sme, že má pravdu.

Povedala, že plynový kotol (bol kúpený ešte v roku 2003) mali záujem vymeniť za nový už v roku 2022. Bolo to na základe záznamu servisného technika z vykonanej revízie. „Miestne zastupiteľstvo však vtedy návrh na úpravu rozpočtu neschválilo. Medzitým sa dané priestory podarilo prenajať novému nájomcovi, ktorý začiatkom tohto roka kontaktoval zodpovedného zamestnanca nášho úradu a upozornil ho, že zariadenie je nefunkčné a bude potrebné zabezpečiť jeho opravu. Hoci sa mu neskôr podarilo kotol sprevádzkovať, padlo definitívne rozhodnutie o kúpe nového zariadenia,“ vysvetľuje Súkeníková s tým, že s ohľadom na jeho opotrebenie by bolo neefektívne a nehospodárne ho opraviť.

Cudzie, nie je vlastné

„Nebytové priestory Strediska verejnoprospešných prác na ulici Pri bitúnku č. 5. vlastní mestská časť, ktorá ich prenajíma. V prípade, že úrad nezabezpečí riadne fungovanie prevádzky pre záujemcov o prenájom, hrozí, že títo odstúpia od zmluvy a my prídeme o príjem z danej činnosti. Z toho vyplýva, že nie je pravdivé tvrdenie v podnete, že výmenu starého kotla, respektíve jeho opravu, môže urobiť nájomca svojvoľne sám. Tým by išlo o zásah do nášho majetku a jeho správy,“ argumentuje starostka a vyvracia tak slová Knapa o úhrade nákladov nájomníkom.

Len detail nestačí

Štandard sa zaujímal, kde skončí 5 500 eur, ktoré by podľa názoru poslanca mali ostať zo schválenej čiastky. „Táto otázka padla od neho priamo na zastupiteľstve. Nemôžeme sa riadiť iba cenou z internetovej stránky za plynový kotol. Musia tam byť zahrnuté aj výdavky spojené napríklad s odbornou demontážou pôvodného kotla, dodanie a montáž nového, režijný materiál, priestorový termostat, komín, revíznu správu a mnohé ďalšie náklady,“ uviedla Súkeníková.

Hovorí, že návrh Programového rozpočtu Mestskej časti Košice – Juh na rok 2024 ako celok bol prerokovaný na pracovnom stretnutí a následne prešiel bez pripomienok všetkými schvaľovacími konaniami. Preto neexistoval žiaden dôvod na to, aby stiahla tento materiál z rokovania. „Dokonca nikto nepredložil k tomuto pozmeňujúci návrh, čo je bežná prax. Neurobil to ani poslanec Knap.“

Kúpa vo fáze príprav

Južanská starostka nepominula ani poznámku Knapa, či aj v tomto prípade bude vopred jasný víťaz súťaže, ako je na ich úrade tradíciou. „Zdôrazňujem, že kotol ešte nie je kúpený. Aktuálne pracujeme na procese verejného obstarávania. Budeme ho realizovať prostredníctvom elektronickej platformy Informačného systému EVO Úradu vlády SR, a to aj napriek skutočnosti, že podľa príslušného zákona sa tento nevzťahuje na zákazky do 50-tisíc eur, čo je náš prípad. My to napriek tomu urobíme.“

Záujemcovia budú predkladať svoje ponuky elektronicky, prostredníctvom systému. Ten zobrazí len zaslanie s dátumom a hodinou, bez uvedenia názvu (mena) uchádzača. Z uvedeného je podľa starostky zrejmé, že Mestská časť Košice – Juh ako verejný obstarávateľ nemôže v žiadnom prípade disponovať ani nijako manipulovať s informáciami, kto z oslovených záujemcov, kedy a akú cenovú ponuku predložil.

Viacstupňová kontrola

„S cieľom zabezpečiť čo najtransparentnejšie verejné obstarávanie mám navyše dohodu s poslaneckými klubmi, že pred spustením procesu bude presná technická špecifikácia predmetu spolu s ďalšími informáciami a zoznamom oslovovaných firiem [môžu ho kedykoľvek doplniť – pozn. red.] daná im na pripomienkovanie a odsúhlasenie,“ prízvukuje Súkeníková. Spresňuje, že toto opatrenie vylučuje tvrdenie poslanca, že v nimi vyhlásených súťažiach na obstarávanie je vždy vopred jasný víťaz.

„Je nezmyselné, zavádzajúce, ničím nepodložené a robené len za účelom poškodenia dobrého mena mňa ako starostky aj mestskej časti. Za týmto účelom využijeme všetky dostupné právne možností a podnikneme patričné kroky na ochranu svojho dobrého mena,“ neskrýva nespokojnosť.

Hovorí, že počas jej pôsobenia sa ani raz nestalo, že by zastupiteľstvo vyjadrilo výhrady k úpravám rozpočtu, ktoré realizovala na základe schválených kompetencií miestnym parlamentom alebo nekonala v súlade s požiadavkami zákona o rozpočtových pravidlách.

Financie chýbajú

„Áno, finančná situácia v tomto roku je oproti predchádzajúcim oveľa náročnejšia vzhľadom aj na výrazné škrty a obmedzenia finančných prostriedkov zo strany košickej radnice k mestským častiam. O vývoji pravidelne informujem poslancov na pracovných rokovaniach. Zároveň informácie o tomto predkladáme každý mesiac aj na rokovania finančnej komisie,“ spomenie ďalšie kontrolné mechanizmy.

Starostka sa dôrazne ohradzuje aj voči invektívam zo strany poslanca, že „peniaze na úrade miznú ako gáfor“. „Už štýl toho vyjadrenia svedčí o zámere a úrovni informátora, ktorý vám adresoval svoj podnet.“

„Čo oddelilo siamčatá“

Nemohli sme vynechať ani to, že Viliam Knap v predvolebnej kampani všemožne podporoval kandidatúru Anny Súkeníkovej na post starostky. Po volebnom úspechu a prevzatí funkcie si ho dokonca vybrala za svojho zástupcu. Niečo sa však prihodilo, keďže na stránke úradu sa po čase objavilo meno nového vicestarostu. Obaja sa k ukončeniu spolupráce vyjadrujú veľmi všeobecne a nejasne.

„Naše predstavy o riadení mestskej časti boli rozdielne,“ tvrdia obaja. Prečo si dnes nevedia prísť na meno a prečo sa na verejnosť občas dostanú informácie typu podozrivej kúpy nového plynového kotla, sme sa nedozvedeli.


V polícii to v ostatnom čase vrie. Mnohí príslušníci, ale aj civilní zamestnanci neskrývajú nespokojnosť, a to nielen so mzdovými podmienkami, ale aj tými pracovnými. Viacerí, najmä na vidieckych oddeleniach, poukazujú na to, že sa u nich zastavil čas.

prečítať viac

Identita muža, ktorý v Českej a Slovenskej republike ohlasoval bombové útoky voči školám, je už známa. Má ísť o páchateľa žijúceho v meste Dnipro na Ukrajine. Práve miesto jeho pobytu môže vyvolávať otázky o tom, či vôbec bude môcť byť postavený pred slovenskú spravodlivosť. Viac v článku.

prečítať viac