Pakistanský imám zachránil kresťanské zdravotníčky. Kolegyne ich vinili z rúhania

Pakistan - Head imam backs Christian nurses in blasphemy crisis Po stretnutí, ktoré nazval James Channan „zmierením“. Na fotografii je v strede James Channan a tretí zľava imám Allama Muhammad Zubair Abid. Zdroj: ACN

Moslimskí lídri v Pakistane sa zastali zdravotných sestier, ktoré boli obvinené z porušenia takzvaného bohorúhačského zákona. Odvrátili tak nebezpečenstvo rozšírenia správ o obvinení, ktoré mohli vyústiť do protestov na ulici a prípadne aj k diplomatickým nepríjemnostiam. Nepokoje už v Pakistane po obvinení z rúhania nasledovali mnohokrát.

Tri ženy kresťanského vierovyznania – Sakina Mehtab Bibiová, Jessica Khurramová a Treeza Ericová – boli obvinené moslimskými kolegyňami z urazenia islamu. V skupinovom čete sestier a ďalších zdravotnikov v aplikácii WhatsApp zdieľali video, ktoré kritizovalo reakciu vlády tamojšieho premiéra Imrana Khana na rezolúciu Európskeho parlamentu. V rezolúcii sa píše o porušovaní ľudských práv a možných sankciách proti Pakistanu.

Inkriminované video vzniklo podľa všetkého vo Francúzsku a obsahovalo aj kritiku bohorúhačského zákona v Pakistane. Autor sa v ňom tiež vyjadroval o úlohe, ktorú v tom plní kontroverzná pakistanská náboženská politická strana Tihrík-i-Labbaík.

Keď sa správy o obvinení zdravotných sestier z blasfémie proti islamu rozšírili, moslimské zdravotníčky a ďalší zamestnanci Nemocnice pre duševné zdravie v Pandžábe zorganizovali protest, pochodovali okolo areálu a skandovali islamistické heslá.

James Channan, katolícky kňaz a regionálny šéf organizácie United Religions Initiative, verejne poďakoval imámovi Allamovi Muhammadovi Zubairovi Abidovi a ďalším predstaviteľom islamu, ktorí verejne odmietli podporiť moslimské zdravotníčky v ich obvineniach proti kresťanským sestrám.

Dominikán James Channan so zdravotnými sestrami v nemocnici v Pandžábe.
Zdroj: ACN

Ukryli sa doma pred kolegyňami, zachránil ich imám

Aj ďalšie kresťanské zamestnankyne nemocnice boli údajne terčom vyhrážok. Vyzývali ich ku konverzii na islam a tri obvinené sestry opustili pracovisko, aby sa skryli doma. Báli sa možného násilia.

Jedna z vedúcich sestier Chalída Suleriová a jej kolegovia požadovali, aby sa nemocničná kaplnka premenila na moslimskú modlitebňu. Spoločne vošli dnu, recitovali moslimský text Na´at a skonfiškovali kľúč od kaplnky.

Vystrašené kresťanské zdravotné sestry kontaktovali kňaza Jamesa Channana, ktorý je okrem iného aj riaditeľom Lahore Peace Centre – miestneho centra pre medzináboženský dialóg a podporu menšín. Obávajúc sa nepokojov v najväčšej psychiatrickej nemocnici v krajine sa obrátil na imáma Allama Muhammada Zubaira Abida. Požiadal ho, aby ako predseda organizácie moslimských duchovných Ulema zasiahol. Imám po vypočutí oboch strán vyhlásil, že sa kresťanské sestry nedopustili bohorúhačstva.

Nasledovalo ďalšie vypočutie svedkov, na ktorom sa okrem sestier, duchovných a policajtov zúčastnili predstavitelia pakistanskej federálnej i lokálnej vlády: Šunila Ruthová, predsedníčka parlamentného výboru pre medzináboženské spolužitie, a Naušín Hamidová, predsedkyňa parlamentného výboru pre zdravotníctvo. James Channan označil toto stretnutie za miesto zmierenia.

Neskôr pre pápežskú nadáciu ACN – Pomoc trpiacej Cirkvi povedal: „Imám Zubair Abid zohral dôležitú úlohu v deeskalácii napätia v situácii, ktorá mohla vyústiť do protestov v celej krajine.“ Ďakoval aj ďalším zúčastneným, medzi ktorými boli miestne aj štátne autority. „Je to dôkaz, že Boh koná zázraky. Vidíme ich v našich životoch – tí, ktorí sú znepriatelení, sa môžu zmieriť,“ dodal Channan.

Obvinenia z rúhania nie sú ojedinelé

Tento incident je jedným z mnohých obvinení z takzvaného bohorúhačského zákona, kvôli ktorému sa už mnoho nemoslimov dostalo do veľkých problémov či ohrozenia života. Zdravotné sestry boli v tomto roku obvinené už skôr, a síce v nemocnici vo Faisalabade. Mariam Lalová a Naviš Arúdžová podľa sťažovateľov roztrhali obrázok s veršami z Koránu. Jeden z pacientov nemocnice, malý chlapec, vtedy údajne napadol sestry a porezal jednu z nich na ruke.

Najikonickejším z týchto obvinení stále ostáva prípad Asie Bibi. V roku 2009 sa pri studni napila z pohára, ktorý bol určený moslimským ženám. Bola preto obvinená zo zneuctenia islamu. Vo väzení strávila čakaním na popravu viac ako desať rokov, až kým sa za pomoci medzinárodného tlaku a aj za pričinenia Jána Figeľa, podarilo na pakistanskom najvyššom súde zrušiť rozsudok a oslobodiť ju.

Text vychádza v spolupráci s pápežskou nadáciou ACN – Pomoc trpiacej Cirkvi, ktorá od roku 1947 pomáha núdznym, ktorí trpia, sú prenasledovaní pre vieru, alebo sú v existenčnej núdzi.


Ďalšie články