Bratislava spúšťa nový projekt. Pomôže ľuďom bez domova a životnému prostrediu

BRATISLAVA - Významná podpora ľudí bez domova a ochrana životného prostredia v hlavnom meste a jeho okolí. To sú hlavné ciele projektu „Pomôž odpadom“, ktorý spustil Domov Sv. Jána z Boha a ktorého hlavné kontúry predstavili v stredu 21. augusta.

Pravidelne spolu raňajkujú a obedujú Domov sv. Jána z Boha ponúka útočisko pre ľudí bez domova. Foto: Gremsperger Kristóf

Klienti domova prostredníctvom tejto iniciatívy zabezpečujú zber a odvoz starých práčok, chladničiek či televízorov priamo z domácností. Spoločnosť SEWA, ktorá je partnerom projektu, následne zaisťuje ekologickú recykláciu vyzbieraného elektroodpadu a poskytuje finančnú podporu pre projekt.

Ľuďom bez domova tak umožňuje získať pracovné návyky. Domácnostiam zároveň dáva možnosť bezplatne sa zbaviť starých elektrospotrebičov.

Zľava Lívia Burzová, Tibor Kőszoghy a Ján Adámek. Foto: Gremsperger Kristóf

Od októbra 2023 do augusta 2024 sa tímu podarilo vykonať 17 odvozov elektroodpadu, pričom vyzbierali 16-tisíc kilogramov starých spotrebičov. Podarilo sa im to vďaka viac ako 260 odpracovaným hodinám a odvozu elektroodpadu z takmer 400 domácností.

Projekt „Pomôž odpadom“ nie je len ekologickou iniciatívou. Pomáha tiež ľuďom bez domova opäť sa začleniť do spoločnosti a získavať potrebné pracovné zručnosti. Je súčasťou pracovnej terapie, ktorá má za cieľ obnoviť a rozvíjať fyzické a mentálne schopnosti klientov Domova Sv. Jána z Boha.

Riaditeľ domova Tibor Kőszoghy zdôrazňuje, že je to príležitosť pre ľudí bez domova získať späť dôstojnosť a pravidelnú odmenu za svoju prácu.

Od pilotnej fázy k rozširovaniu projektu

Cieľom projektu je chrániť životné prostredie pred nekontrolovaným nakladaním s elektroodpadom a zabraňovať vzniku čiernych skládok. Lívia Burzová zo spoločnosti SEWA upozorňuje, že v Bratislave a jej okolí sa nachádza mnoho starých spotrebičov, ktoré potrebujú ekologickú likvidáciu. Apeluje preto na všetkých obyvateľov, aby túto bezplatnú službu využili a informovali o nej aj svojich blízkych. (Objednanie na www.pomozodpadom.sk)

Projekt sa už v pilotnej fáze osvedčil a priniesol pomoc stovkám domácností, ľuďom v núdzi a životnému prostrediu. Organizátori sú preto otvorení spolupráci s ďalšími organizáciami, ktoré pomáhajú ľuďom bez domova, aj s miestnymi úradmi v Bratislavskom kraji. Chcú ho aplikovať aj v ďalších mestách na Slovensku.

„Všetkým, ktorí sa zapoja a pomôžu šíriť informácie, patrí naše veľké poďakovanie. Veríme, že tento projekt bude inšpiráciou aj pre iné mestá a obce na Slovensku, aby sa pridali a aby sme spoločne prispeli k lepšiemu životnému prostrediu a podpore sociálne zraniteľných skupín obyvateľstva,“ spresnil denníku Štandard Kőszoghy.

Útulok ako šanca pre ľudí bez domova

Domov Sv. Jána z Boha poskytuje prechodné ubytovanie pre 24 ľudí, ktorí majú možnosť sa počas niekoľkých mesiacov postaviť na vlastné nohy. Súčasťou útulku je kancelária pre sociálnych pracovníkov, skromná jedáleň a miesto na osobnú hygienu.

Obyvatelia sú povinní dodržiavať prísne pravidlá vrátane zákazu požívania alkoholu a drog. V nedávnej dobe sa tam objavil aj problém s pervitínom, do útulku preto prijímajú len tých, ktorí sú ochotní liečiť sa alebo už sú v procese liečby, aby bolo možné posúdiť úspešnosť ich resocializácie.

Pravidelne spolu raňajkujú a obedujú. Foto: Gremsperger Kristóf

Financovanie útulku pochádza hlavne z príspevkov a európskych projektov. Klientmi sú ľudia rôznych sociálnych vrstiev a vzdelania. Ľudia bez domova sa o útulku často dozvedajú od tých, ktorí sú na ulici už dlhšie. Útulok ponúka aj základné služby ako práčovňa a sprchy, a to tak pre obyvateľov ako aj pre návštevníkov denných centier.

V priestoroch sa nachádzajú aj kúpeľne, kde sa môžu osprchovať, oholiť a oprať si. Foto: Gremsperger Kristóf

Domov Sv. Jána z Boha poskytuje štyri registrované sociálne činnosti: nízkoprahové denné centrum, zariadenie osobnej hygieny, integračné centrum a útulok. „Nízkoprahové denné centrum je miesto, kde nie sú žiadne podmienky prijatia. Každý, kto príde v núdzi, dostane pomoc,“ vysvetlil riaditeľ domova.

Mnoho klientov prichádza so zložitými problémami, ako sú právne záležitosti alebo exekúcie. „Pomáhame im pochopiť a riešiť tieto problémy, často sprostredkúvame pomoc s osobným bankrotom, čo im umožní začať odznova,“ ozrejmil ďalej.

Integračné centrum zasa pomáha ľuďom s návratom do pracovného života prostredníctvom pracovnej terapie. „Učíme ich pracovať, komunikovať so zamestnávateľmi a zodpovedne si plniť pracovné povinnosti,“ dodal Kőszoghy.

Služby útulku pomáhajú ľuďom bez domova cítiť sa dôstojne, keďže si môžu uspokojiť základné potreby. Poskytujú im oblečenie, sociálne poradenstvo či pomoc pri hľadaní zamestnania.

V zariadení sa nachádza aj zubná ambulancia. Foto: Gremsperger Kristóf

Každý týždeň navštevujú útulok lekári, vrátane lekárky z rakúskej nemocnice, ktorí poskytujú bezplatné ošetrenie. „Máme aj zubárov, ktorí chodia raz týždenne a ošetrujú našich klientov, ponúkame im iba extrakcie, teda vytrhnutie zubov, keďže nemajú návyky čistenia zubov a plombovanie by mohlo byť v týchto prípadoch zbytočné. V budúcnosti však plánujeme aj zriadenie umelej náhrady zubov. Našim klientom tiež poskytujeme základnú zdravotnú starostlivosť a lieky,“ povedal pracovník Domova sv. Jána z Boha, ktorý má na starosti voľnočasové aktivity a projekty.

Jeden z klientov centra na bežnej lekárskej prehliadke. Foto: Gremsperger Kristóf

Sociálne poradenstvo vedie odborníčka, ktorá ľuďom bez domova pomáha. Projekt zahŕňa aj burzu oblečenia, čím sa zabezpečuje potrebné oblečenie pre klientov.

Tibor Kőszoghy vyzdvihol výnimočnosť projektu „Pomôž odpadom“, ktorý je zameraný na zber elektroodpadu a zároveň prináša ekologické aj sociálne výhody. Zdôraznil, že projekt má za cieľ chrániť životné prostredie a zároveň pomáhať ľuďom v núdzi.

Získané elektroodpady sa likvidujú správnym spôsobom a zároveň ľudia bez domova získavajú pracovné návyky a príležitosť na návrat do spoločnosti. „Naša práca je náročná, ale každý úspech, každý človek, ktorému sa podarí pozdvihnúť sa z ulice, nám prináša veľkú radosť,“ uzavrel Kőszoghy.

Od 31. augusta 2024 bude zber starých elektrospotrebičov pokračovať pravidelne dvakrát mesačne, vždy v sobotu. Obyvatelia Bratislavy a okolitých obcí si môžu bezplatný odvoz objednať prostredníctvom webovej stránky www.pomozodpadom.sk.

Hlavným sponzorom burzy oblečenia je Textile House. Foto: Gremsperger Kristóf
V útulku spia po troch. Muži a ženy majú oddelené izby. Foto: Gremsperger Kristóf

K ikonickým miestam Košíc, ktoré nielen miestni, ale aj turisti s obľubou navštevujú, patrí najväčší a najstarší trh na Dominikánskom námestí. V sezóne je hotovou pastvou pre oči. Predajcovia ho však nevykresľujú až tak idylicky.…
Prejsť na článok