Kryptoaktíva sa dostanú pod dohľad centrálnej banky. Štát nás chce chrániť pred hrozbami

Kabinet sa už začiatkom mája zaoberal niektorými povinnosťami a oprávneniami v oblasti kryptoaktív. Snahou je, aby tento trh a služby s ním spojené boli lepšie regulované, pričom orgánom dohľadu nad touto oblasťou bude Národná banka Slovenska. V stredu bol odobrený ďalší návrh, ktorým sa dohľad regulátora rozšíri v oblasti digitálnej prevádzkovej odolnosti dohliadaných subjektov.

Deò otvorených dverí v NBS Národná banka Slovenska. Foto: Martin Baumann/TASR

Ide o harmonizáciu slovenského právneho poriadku s nariadením o digitálnej prevádzkovej odolnosti finančného sektora, cieľom je zapracovať nariadenie DORA. To predstavuje nový európsky legislatívny rámec pre efektívne a komplexné riadenie odolnosti finančných inštitúcií.

Inak povedané, rozšíriť sa má ochrana voči kybernetickým hrozbám aj na doteraz neregulované firmy z finančného sektora. „Konkrétne na kryproburzy a poskytovateľov služieb okolo kryptoaktív, správcov a sprostredkovateľov alternatívnych investičných fondov a tiež správcov a poskytovateľov služieb v oblasti kolektívneho financovania,“ uvádza sa v materiáli.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami