Rusko začalo s výstavbou záhadnej štruktúry pozdĺž Krymského mosta

Rusko začalo s výstavbou záhadnej paralelnej štruktúry tiahnucej sa popri Kerčskom moste. S odvolaním sa na satelitné snímky o tom informoval ukrajinský vojenský web Militarnyj a monitorovacia skupina Krymskij veter.

GVc8oeDWYAApy5L Vznikajúca štruktúra pozdĺž Kerčského mosta. Foto: X

Zábery pracovníkov raziacich oceľové pilóty pre novú stavbu sa objavili už začiatkom augusta, no jej vrchná časť pribudla až v uplynulých dňoch.

Účel stavby dlhej zhruba niekoľko desiatok až stoviek metrov momentálne nie je známy, no svojím tvarom pripomína ďalší most.

„Konštrukcia tohto objektu je v skutočnosti trochu prekvapujúca. Možno sa chystajú čiastočne duplikovať Krymský most – zatiaľ je to len predpoklad,“ domnieva sa hovorca námorných síl Dmytro Pletenčuk. „V skutočnosti máme viac otázok ako odpovedí o účele tohto ďalšieho nezákonného rozšírenia,“ dodal.

Nová má podľa ďalších tvrdení zvýšiť ochranu hlavného mosta pred prípadnými ukrajinskými útokmi, ktoré sa v uplynulých mesiacoch až rokoch viackrát opakovali.

V máji nainštalovali Rusi okolo Kerčského mosta pevné bariéry, ktoré slúžili na ochranu pred samovražednými ukrajinskými námornými dronmi. Ešte predtým v okolí umiestnili plávajúce protisabotážne zábrany, ktoré však boli náchylné na prítomnosť búrok.

Kerčský alebo tiež Krymský most, ktorý je vyše 18 kilometrov dlhý a 35 metrov vysoký a leží nad prielivom medzi Čiernym a Azovským morom, vážne poškodili pri útokoch počas vojny na Ukrajine na jeseň 2022 a v lete 2023. 

Šéf ukrajinskej vojenskej rozviedky Kyrylo Budanov na začiatku augusta povedal, že Ukrajinci môžu zničiť Krymský most už v najbližších mesiacoch alebo do konca tohto roka.

Moskva začala s výstavbou mosta v roku 2015 krátko po anexii Krymu, pričom ho dokončila v roku 2018. Pozostáva z cestnej a železničnej trasy. Náklady na jeho výstavbu sa vyšplhali do výšky v prepočte na približne 3,3 miliardy eur.


V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac

Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť k biologickej matke, súd v podobných prípadoch stanovil jasné pravidlá v prvom rozsudku tohto druhu. Viac v článku.

prečítať viac