Pakistanská polícia obvinila muža zo šírenia dezinformácií po útoku v anglickom Southporte

Polícia v Pakistane zadržala muža obvineného z kyberterorizmu pre jeho údajnú úlohu pri šírení dezinformácií, ktoré viedli k nepokojom v Spojenom kráľovstve, uviedol v stredu vysokopostavený policajný vyšetrovateľ pre agentúru AP.

Podozrivého identifikovali ako 32-ročného Farhána Ásifa, webového vývojára na voľnej nohe. Na tlačovej konferencii v meste Láhaur na východe krajiny polícia uviedla, že Ásifa zadržala vo svojom dome a predviedla ho na vypočúvanie.

Muž tvrdil, že nepravdivé informácie nepochádzali od neho, len ich zdieľal zo sociálnych sietí. Polícia prípad odovzdala tamojšej Federálnej vyšetrovacej agentúre, ktorá sa zaoberá prípadmi kyberterorizmu. Aktuálne nie je bezprostredné jasné, či Británia požiadala o jeho vydanie.

Muž je obvinený zo šírenia dezinformácií z platformy YouTube a Facebook, týkajúcich sa britského tínedžera Axela Rudakubanu, ktorý 29. júla na tanečnom podujatí v meste Southport nožom zabil tri dievčatá a ďalších desať ľudí zranil.

Nepravdivé informácie uvádzali, že išlo o migranta, ktorý do Británie prišiel len nedávno. Na základe jeho mena tiež tvrdili, že je moslim. Tieto informácie viedli k násilným útokom davu na mešitu neďaleko Southportu.

Polícia však zdôraznila, že Rudakubana sa narodil v Británii. V britských médiách sa dokonca uvádzalo, že jeho rodičia pochádzajú z Rwandy a údajne sú kresťania.

Účet na sieti X s názvom Channel3 Now, ktorý sa vydáva za spravodajský, ako jeden z prvých písal, že meno útočníka je Alí aš-Šakatí. Na Facebooku pritom účet spomínal, že ho spravujú ľudia v Pakistane a Spojených štátoch.

Správca stránky zverejnil 31. júla aj ospravedlnenie za „zavádzajúce informácie uverejnené v nedávnom článku“ na webovej stránke Channel3 NOW. „Hlboko ľutujeme akýkoľvek zmätok alebo nepríjemnosti, ktoré to mohlo spôsobiť,“ dodal.

Falošné správy sa však rozšírili a majú podiel na vyše týždeň trvajúcich nepokojoch, ktoré vypukli v celom Spojenom kráľovstve a viedli k zadržaniu viac než tisícky osôb.

(tasr)


V polícii to v ostatnom čase vrie. Mnohí príslušníci, ale aj civilní zamestnanci neskrývajú nespokojnosť, a to nielen so mzdovými podmienkami, ale aj tými pracovnými. Viacerí, najmä na vidieckych oddeleniach, poukazujú na to, že sa u nich zastavil čas.

prečítať viac

Identita muža, ktorý v Českej a Slovenskej republike ohlasoval bombové útoky voči školám, je už známa. Má ísť o páchateľa žijúceho v meste Dnipro na Ukrajine. Práve miesto jeho pobytu môže vyvolávať otázky o tom, či vôbec bude môcť byť postavený pred slovenskú spravodlivosť. Viac v článku.

prečítať viac