Maďarsko stoplo dotáciu ubytovania niektorým utečencom z Ukrajiny

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán v júni podpísal zákon obmedzujúci štátnu podporu pre utečencov z oblastí Ukrajiny, ktoré sa nepovažujú za zasiahnuté ruskou inváziou. Tisíce Ukrajincov musí opustiť ubytovne v Maďarsku po tom, čo legislatívnou zmenou, ktorá vstúpila do platnosti v stredu, stratili prístup k štátom podporovanému ubytovaniu.

Na snímke utečenci z Ukrajiny. Ilustračná snímka. Foto: Martin Baumann/TASR Na snímke utečenci z Ukrajiny. Ilustračná snímka. Foto: Martin Baumann/TASR

Podľa Maďarska je len 13 ukrajinských oblastí postihnutých vojnou s Ruskom.

Podľa vládneho komisára pre osoby utekajúce pred rusko-ukrajinskou vojnou do Maďarska Norberta Pála ide o „rozumnú a primeranú“ zmenu po dva a pol roku vojny. Pre denník Magyar Nemzet povedal, že „tí, ktorí sa chceli v Maďarsku postaviť na nohy, to mohli urobiť“.

Súkromné ubytovne začali s vysťahovaním utečencov, ktorí už nemajú nárok na podporu, uviedla mimovládna organizácia Migration Aid. V obci Kocs bolo podľa AFP v stredu zhruba 120 utečencov pod dohľadom polície vysťahovaných z domov, v ktorých boli ubytovaní. Išlo väčšinou o rómske ženy a deti zo Zakarpatska, kde žije početná maďarská komunita.

Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) tento týždeň uviedol, že prístup k dotovanému ubytovaniu môže stratiť dvetisíc až tritisíc Ukrajincov. Zmena zákona povedie k „strate pracovných miest a ovplyvní zápis do škôl, čo ohrozí doterajšie pozitívne výsledky integrácie“, oznámil UNHCR vo vyhlásení a vyzval Maďarsko, aby si premyslelo túto zmenu. O ochranu požiadalo v Maďarsku podľa UNHCR 46-tisíc Ukrajincov.

(tasr, afp)


V polícii to v ostatnom čase vrie. Mnohí príslušníci, ale aj civilní zamestnanci neskrývajú nespokojnosť, a to nielen so mzdovými podmienkami, ale aj tými pracovnými. Viacerí, najmä na vidieckych oddeleniach, poukazujú na to, že sa u nich zastavil čas.

prečítať viac

Identita muža, ktorý v Českej a Slovenskej republike ohlasoval bombové útoky voči školám, je už známa. Má ísť o páchateľa žijúceho v meste Dnipro na Ukrajine. Práve miesto jeho pobytu môže vyvolávať otázky o tom, či vôbec bude môcť byť postavený pred slovenskú spravodlivosť. Viac v článku.

prečítať viac