Brazília obmedzí vstup cudzincov z Ázie v rámci boja proti ilegálnej migrácii

Brazília začne zavádzať obmedzenia na vstup pre vybrané skupiny cudzincov z Ázie, ktorí túto latinskoamerickú krajinu využívajú ako východiskový bod na migráciu do Spojených štátov a Kanady. Vyhlásenie tamojšieho ministerstva spravodlivosti citovala agentúra AP.

Toto opatrenia sa začne uplatňovať v pondelok 26. augusta. Ovplyvní migrantov z ázijských krajín, ktorí potrebujú víza, aby mohli zostať v Brazílii. Nevzťahuje sa na ľudí z ázijských krajín, ktorí sú v súčasnosti oslobodení od víz do Brazílie. Víza na vstup do Brazílie nepotrebujú ani občania USA a štátni príslušníci mnohých krajín Európy.

Vyšetrovaním federálnej polície sa zistilo, že niektorí migranti z Ázie si často kupujú lety s medzipristátím na medzinárodnom letisku v Sao Paule. Namiesto toho, aby pokračovali v ceste, však zostávajú v Brazílii, odkiaľ chcú podniknúť cestu do Severnej Ameriky.

Viac ako 70 percent žiadostí o poskytnutie útočiska na letisku pochádza od ľudí s indickou, nepálskou alebo vietnamskou národnosťou, uvádzajú brazílske úrady.

Brazílske ministerstvo spravodlivosti uviedlo, že od budúceho týždňa budú musieť cestujúci bez víz pokračovať v ceste lietadlom alebo sa vrátiť do svojej krajiny pôvodu.

Ministerstvo súčasne dodalo, že nové usmernenia sa nebudú vzťahovať na takmer 500 migrantov, ktorí v súčasnosti „kempujú“ na medzinárodnom letisku v Sao Paule.

Podľa AP je brazílska federálna polícia presvedčená, že v Brazílii existuje sieť ľudí, ktorí sú zapojení do pašovania migrantov a obchodovania s ľuďmi, s evidentným podvodným využívaním žiadosti o štatút utečenca.

Problém s migrantmi z Ázie brazílska vláda rieši v situácii, keď je jej imigračný systém zaťažený mnohými ľuďmi z Haiti, Sýrie, Afganistanu a Ukrajiny, ktorí žiadajú o humanitárne víza.

(tasr)


V polícii to v ostatnom čase vrie. Mnohí príslušníci, ale aj civilní zamestnanci neskrývajú nespokojnosť, a to nielen so mzdovými podmienkami, ale aj tými pracovnými. Viacerí, najmä na vidieckych oddeleniach, poukazujú na to, že sa u nich zastavil čas.

prečítať viac

Identita muža, ktorý v Českej a Slovenskej republike ohlasoval bombové útoky voči školám, je už známa. Má ísť o páchateľa žijúceho v meste Dnipro na Ukrajine. Práve miesto jeho pobytu môže vyvolávať otázky o tom, či vôbec bude môcť byť postavený pred slovenskú spravodlivosť. Viac v článku.

prečítať viac