Muskov Neuralink má druhého pacienta. Alex s čipom v mozgu hral videohry

Neuralink, spoločnosť vlastnená Elonom Muskom, úspešne otestovala mozgový čip u druhého pacienta, ochrnutého Alexa, ktorý teraz dokáže hrať videohry a používať dizajnový softvér. Ak sa Neuralink počas klinických skúšok preukáže ako bezpečný, jeho bezdrôtové zariadenie by mohlo výrazne zlepšiť život tisícom ľudí s obmedzenou pohyblivosťou.

52536941748_0d86cd3e74_k Ukážka zavádzania elektród Neuralink. Foto: Flickr/Steve Jurvetson

Spoločnosť Neuralink, ktorú založil a vlastní miliardár Elon Musk, oznámila úspešné testovanie čipu v mozgu u druhého pacienta. Podobne ako prvý testovaný, kvadruplegik Noland Arbaugh, je aj druhý muž identifikovaný iba ako Alex ochrnutý od krku nadol.

V stredu Neuralink informoval, že Alex hrá videohry, používa dizajnový softvér a zatiaľ sa vyhol problému, ktorý takmer zmaril implantát prvého pacienta.

Plne implantovateľné bezdrôtové zariadenie spoločnosti Neuralink – ak sa počas klinických skúšok preukáže ako bezpečné – by bolo významným vylepšením staršej technológie a vrátilo by pohyblivosť tisícom postihnutých osôb, ktoré ju stratili, konštatuje denník Wall Street Journal.

Arbaughovi sa od mozgu oddelila väčšina zo 64 vlákien, ktoré prenášajú signál z mozgových neurónov do čipu. Musk v augustovom podcaste potvrdil, že u prvého pacienta Neuralinku – ktorý si vďaka čipu zahral šach – ostalo pripojených desať až 15 percent elektród.

Každé zo 64 vlákien totiž obsahuje 16 elektród, ktoré prenášajú signály do čipu, ktorý ich následne dekóduje a vysiela do aplikácie.

Musk tiež povedal, že u Alexa prenáša signál asi 400 elektród, čo je 40 percent celkového počtu novej verzie Neuralinku, nepovažuje to však za chybu. Zvyšok elektród totiž predstavuje rezervu, ktorá sa dá v prípade komplikácií preprogramovať zvonka.

Problémom u Arbaugha bolo aj to, že počas operácie sa mu hýbal mozog, a to trikrát intenzívnejšie, než chirurgovia očakávali. Preto Neuralink spomalil pohyb Alexovho mozgu, a zmenšil tiež medzeru medzi implantátom a povrchom mozgu.

Vlákna u druhého pacienta vložili hlbšie do motorickej kôry, až do hĺbky približne sedem milimetrov namiesto troch až štyroch milimetrov v prípade Arbaugha. Išlo o požiadavku amerického Úradu pre kontrolu potravín a liečiv (FDA).

Alex dokázal pomocou implantátu hrať videohru z pohľadu strelca (first-person shooter), ktorá si bežne vyžaduje dve konzoly a viacero stlačení tlačidiel, ako sa uvádza vo videu, ktoré spoločnosť zdieľala.

Spoločnosť Neuralink dúfa, že tento rok zavedie implantát ďalším ôsmim ľuďom, uviedol Musk začiatkom tohto mesiaca.

(sab)


V polícii to v ostatnom čase vrie. Mnohí príslušníci, ale aj civilní zamestnanci neskrývajú nespokojnosť, a to nielen so mzdovými podmienkami, ale aj tými pracovnými. Viacerí, najmä na vidieckych oddeleniach, poukazujú na to, že sa u nich zastavil čas.

prečítať viac

Identita muža, ktorý v Českej a Slovenskej republike ohlasoval bombové útoky voči školám, je už známa. Má ísť o páchateľa žijúceho v meste Dnipro na Ukrajine. Práve miesto jeho pobytu môže vyvolávať otázky o tom, či vôbec bude môcť byť postavený pred slovenskú spravodlivosť. Viac v článku.

prečítať viac