Digitálne médiá ako blokátory skúseností. Sme už navždy inde?

„Zvládanie spätnej väzby sa stalo prácou na plný úväzok,“ napísal Wall Street Journal v reakcii na knihu sociálneho psychológa Jonathana Haidta The Anxious Generation (Úzkostná generácia). Kniha je skutočne čiastočne o tom: všadeprítomná napätá diskusia vedie k tomu, že veľká časť úsilia nespočíva vo výkone, napríklad v napísaní knihy, ale v schopnosti tento výkon ustáť.

Jonathan Haidt Jonathan Haidt. Foto: Profimedia.sk

Smartfón nie je jedna vec, ale zariadenie, ktoré mení spôsob fungovania spoločnosti a zasahuje do spôsobu nášho myslenia. Kniha je však predovšetkým o premene detstva. To sa zmenilo jednak vplyvom nadmerného rodičovského dohľadu a jednak nadmerným používaním digitálnych technológií. Skúsenosť sa od podstaty presunula k tomu, ako sa na výkon nazerá v prúde rýchleho hodnotenia.

V dobe digitálnej komunikácie platí to, čo povedal Jean-Jacques Rousseau v 18. storočí. Viac ako fyzickej smrti sa človek bojí sociálnej smrti. Na Haidta bol prinajmenšom spáchaný atentát. Niektorí vedci ho začali označovať za vedeckého populistu. Na druhej strane sa jeho knihy chytili mnohí politici a zvažujú, alebo už presadzujú, zákaz používania smartfónov v školách. A kde je pravda? Bol spáchaný atentát na Haidta alebo na deti?


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.