Maďarská modlitba za duchovnú obnovu Európy

Slávnostná svätá omša za duchovnú obnovu Európy na začiatku maďarského predsedníctva v Rade Európskej únie.

Brüsszel 2024.07.01 Mise Prezident Maďarska Tamás Sulyok na svätej omši v bruselskej katedrále. Foto: archív

Počas prvého dňa maďarského predsedníctva EÚ dňa 1. júla 2024 sa v bruselskej katedrále celebrovala slávnostná omša, počas ktorej ostrihomsko-budapeštiansky pomocný biskup Gábor Mohos vo svojej homílii prosil o príhovor svätého Benedikta, svätého Františka z Assisi a svätej Terézie z Lisieux, aby Európa nestratila kresťanské dedičstvo, ktoré jej prostredníctvom zanechali predchádzajúce generácie.

Biskup Mohos vyjadril nádej, že „komunity veriacich, ktoré si uvedomujú dary Ducha Svätého a žijú v láske, môžu obnoviť celú európsku spoločnosť. Preto sa modlíme, aby si Európa zachovala tieto vitálne korene, bez ktorých by nebola kultúrne totožná,“ zdôraznil. Povedal, že veriaci by sa mali modliť za dar pokoja, „ktorý sa im opäť dáva k dispozícii prostredníctvom vykupiteľskej lásky Ježiša Krista.

Strata pokoja pochádza predovšetkým z nedostatku lásky, a zmierenie s Bohom je založené na uznaní, že sme hriešnici.“ Zdôraznil, že láska je prvým Božím prikázaním a že je „cestou do budúcnosti a k naplneniu života“, a poukázal na to, že „dialóg, vzájomné počúvanie, rešpektovanie dôstojnosti druhého je taká vízia, ktorá európskym národom na kontinente ukazuje cestu, aby naplnili svoje povolanie v dejinách“.

Po svätej omši v Bruseli Szabolcs Sajgó SJ, jezuitský mních, spisovateľ, básnik, prekladateľ, bývalý riaditeľ Domu dialógu, uverejnil výzvu k modlitbe vo všetkých jazykoch Európy s textom, ktorý adresoval aj veriacim na Slovensku:

Drahí slovenskí bratia a sestry!

Slávnostná svätá omša odslúžená dňa 1. júla 2024 v katedrále v Bruseli ma primäla k napísaniu tohto listu. Modlitbu za duchovnú obnovu Európy na začiatku maďarského predsedníctva v Rade Európskej únie predniesol belgický primas vedno s pápežským nunciom, s generálnym sekretárom Rady európskych biskupských konferencií a s jedným maďarským biskupom.

Informácia o tejto udalosti sa dostala k málokomu, aj napriek tomu, že je dôležitá symbolicky aj reálne.  Naznačuje, že pre väčšie dobro EÚ „nás nečaká zápas s krvou a telom, ale s kniežatstvami a mocnosťami, s vládcami tohto temného sveta, so zloduchmi v nebeských sférach” (Ef 6,12).  Ľudské úsilie je dôležité pre väčšie dobro EÚ, ale samo osebe nestačí.

Každú rodinu formujú jej členovia deň čo deň. To platí aj pre rodinu národov. Každých šesť mesiacov dostane jeden z členských štátov EÚ možnosť, aby prispel k rozvoju spoločnej Európy podľa priorít, ktoré považuje za dôležité. Zároveň však všetky členské štáty EÚ a všetci ich občania neustále nesú zodpovednosť za svoje konanie v záujme väčšieho spoločného dobra Európy.

Ako maďarského jezuitu ma na omši v Bruseli oslovilo vedomie osobnej zodpovednosti. Táto osobná zodpovednosť ma vedie k tomu, aby som ja osobne a pravidelne robil niečo v záujme obnovy Európy, pre prehlbovanie jej dobrých tradícií, pre jej rast v nových hodnotách. Keďže sme všetci súčasťou celku, Európy, Európa sa môže obnoviť, uzdraviť a zlepšiť tak vo mne, ako aj vo všetkých jej členoch a komunitách a dúfajme, že aj v jej inštitúciách. 

Verím v premieňajúcu silu úprimnej modlitby. Rozhodol som sa, že odteraz sa budem pravidelne modliť za Európu. A keďže „viera bez skutkov je mŕtva“, budem sa usilovať, aby táto modlitba bola vyjadrená nejakým skutkom.

Narodili sme sa pre väčšie dobro ako jednotlivci, aj ako spoločenstvo. Preto všetko, čo nás vedie týmto smerom, dáva vierohodnosť vytrvalej modlitbe, a je priam „zviditeľnením“ jej účelu.

Po mnohých úvahách a rozhovoroch s ostatnými som sa rozhodol toto všetko spísať a zverejniť.  Zo skúsenosti viem, že „spoločná modlitba mnohých bude skôr vypočutá“. Preto vyzývam k pravidelnej modlitbe a skutkom všetkých, ku ktorým sa toto moje posolstvo dostane, aby sa pripojili k pravidelnej modlitbe a skutkom, inšpirovaní a vedení Duchom.

Som členom katolíckej Ježišovej rodiny. Pre túto rodinu je dôležité, že po dvoch veľkých svetových zničujúcich vojnách v 20. storočí, pochádzajúcich z Európy, v roku 1964 pápež Pavol VI. vyhlásil svätého Benedikta z Nursie za patróna Európy. V roku 1980 pápež Ján Pavol II. ustanovil svätých Cyrila a Metoda za spolupatrónov Európy a v roku 1999 vyhlásil svätú Brigitu Švédsku, svätú Katarínu Sienskú a svätú Editu Steinovú za spolupatrónky Európy. Toto je skvelý nebeský zástup! Veriac v „spoločenstvo svätých“, obraciam sa na nich s dôverou a pravidelne ich prosím o príhovor za Európu.

Na záver by som sa chcel poďakovať všetkým, ktorí si tento list prečítali. Ešte viac by som sa chcel poďakovať tým, ktorí sa akoukoľvek formou pripoja k pravidelnej modlitbe za Európu a k modlitbám pripoja aj vhodné skutky. A ďakujem všetkým našim milým slovenským bratom a sestrám, ktorí túto správu rozšíria medzi ostatných a ktorých srdečne pozdravujem s bratskou láskou.

Hydepark je priestor na vyjadrovanie názorov ľudí pôsobiacich vo verejnej sfére, v akademickej sfére, v cirkvi, štátnej správe či v politike. Názory nemusia vyjadrovať líniu redakcie.