Viacdetným rodinám pomáha viac daňový bonus ako zvyšovanie minimálnej mzdy

Zvýšenie minimálnej mzdy môže reálne pomôcť len malému počtu rodín, no zníženie daňového bonusu znamená zníženie príjmov takmer pre všetky rodiny, najviac však pre tie viacdetné, ktoré môžu stratiť stovky eur mesačne.

Pregnant family with money. Family budget. Ilustračný obrázok. Foto: Profimedia.sk

Jozef Mihál zverejnil sériu prepočtov, ktoré sa týkajú nárastu minimálnej hrubej mzdy (jeden zamestnanec, rodičia s dvoma deťmi) a plánovaného zníženia daňového bonusu na deti od roku 2025 (na jedno dieťa, dopad na rodinu podľa počtu detí). Pripomeňme, že daňový bonus bol výrazne zvýšený na roky 2023 a 2024 a v roku 2025 sa vracia na štandardnú úroveň uvedenú v zákone.

Mihálovi v prvom rade treba za tieto prepočty poďakovať. Dovolím si však upozorniť na jeden trik, ktorý použil keď počítal dopad spomínaných opatrení na rodinu s otcom, matkou a dvoma deťmi vo veku 15 až 18 rokov, ktorej čistý mesačný príjem sa podľa jeho prepočtov zníži o 84 eur. Prečo spomedzi rodín s deťmi uviedol odborník na dane a odvody práve príklad s dvoma deťmi vo veku 15 až 18 rokov? Ide o rodinu, ktorú si vie každý vo svojom okolí reálne predstaviť a súčasne spomedzi rodín s jedným alebo dvoma deťmi stratí najviac.

Predstavme si však rodiny s deťmi a oboma rodičmi, otcom a matkou. Čistý príjem jedného zamestnanca s minimálnou mzdou stúpne o 48 eur, dvaja zamestnanci s minimálnou mzdou si prilepšia o 96 eur mesačne. Keďže však majú deti, o niečo si pohoršia kvôli nižšiemu daňovému bonusu. 

Čo má väčší efekt? Vyššia minimálna mzda alebo nižší daňový bonus na dieťa? Záleží od počtu detí a ich veku. 

Existujú rodiny s deťmi, u ktorých by tieto zmeny mali pozitívny prínos. Sú to rodiny s jedným dieťaťom mladším ako 15 rokov (získajú 56 eur mesačne), rodiny s jedným dieťaťom od 15 do 18 rokov (získajú 6 eur mesačne) a rodiny s dvoma deťmi mladšími ako 15 rokov (získajú 16 eur mesačne). 

Ostatné rodiny s deťmi však budú mať menej peňazí ako v tomto roku. Rodina s dvoma deťmi, z ktorých jedno má menej ako 15 rokov a druhé má od 15 do 18 rokov, stratí 34 eur mesačne. Rodina s dvoma deťmi vo veku 15 až 18 rokov z Mihálovho príkladu stratí 84 eur mesačne.

Pri zmene daňového bonusu na dieťa však treba pozerať aj na viacdetné rodiny, ktorých rodičia zarábajú vyššiu mzdu ako je minimálna mzda a môžu si uplatniť maximálnu výšku daňového bonusu na všetky deti. Rodina s troma deťmi do 18 rokov príde mesačne o 120 až 270 eur v závislosti od veku detí. Rodina so štyrmi deťmi do 18 rokov príde mesačne o 160 až 360 eur. A pri piatich deťoch rodina stratí minimálne 200 eur mesačne. 

Z toho vyplýva, že neexistuje viacdetná rodina (teda rodina s viac ako dvoma deťmi), na ktorú by zvýšenie minimálnej mzdy spolu so znížením daňového bonusu na dieťa malo pozitívny vplyv. 

Preto je dôležité pokúsiť sa daňový bonus na dieťa zachovať v súčasnej výške. Nie je možné argumentovať tým, že rodiny s deťmi sa majú vďaka vysokému daňovému bonusu príliš dobre a preto by sa úsporné opatrenia mali dotknúť práve ich. Máme za sebou roky vysokej inflácie. Kým dôchodcom štát dôchodky mimoriadne valorizoval, daňový bonus na dieťa a prídavky na dieťa sa nemenili. Kvôli inflácii sa ich pozitívny vplyv na rodinné rozpočty čiastočne znehodnotil. Mnohé rodiny dnes žijú od výplaty do výplaty. Po rodinách osamelých rodičov sú viacdetné rodiny najviac ohrozené chudobou a práve tieto rodiny by mali najtvrdšie pocítiť dopady nižšieho daňového bonusu.

Ukazuje to aj prípad jedného z komentujúcich pod statusom Jozefa Mihála, ktorý píše: “Výborne, o 120 eur menej na príjme s tromi deťmi. Keďže som učiteľ, tam nie sú nejaké vyhliadky na zvýšenie platov, plus končí fixácia hypotéky, plus inflácia. Čaká ma krásna budúcnosť.”

Ak by verejné financie nepustili a nebolo by možné zachovať súčasný daňový bonus pre všetky rodiny, súčasný daňový bonus na dieťa by mal byť zachovaný aspoň pre viacdetné rodiny. Tie totiž predstavujú jediné reálne riešenie demografickej krízy, ktorej musíme čeliť. 

Tieto rodiny dlhé roky žijú z príjmu otca, pričom príjem matky tvorí najmä pomoc od štátu vo forme tehotenského, materského, príspevku pri narodení dieťaťa, rodičovského príspevku a prídavku na deti. Súčasný daňový bonus na dieťa výrazným spôsobom pomohol týmto rodinám a je potrebné túto pomoc zachovať.

Hydepark slúži ako priestor na diskusiu a vyjadrenie názorov ľuďom zo štátneho sektora, politiky, akademickej sféry či cirkví a náboženských denominácií. Názory nemusia zodpovedať redakčnej línii Štandardu.


Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť k biologickej matke, súd v podobných prípadoch stanovil jasné pravidlá v prvom rozsudku tohto druhu. Viac v článku.

prečítať viac

ECB vo štvrtok znížila úrokové sadzby. V tomto roku to nemusí byť poslednýkrát. Rozhodnutie Európskej centrálnej banky znížiť úrokové sadzby o 25 bázických bodov bolo podľa prezidentky ECB Christine Lagardovej „jednomyseľné“.

prečítať viac

Výška hrubej minimálnej mzdy v budúcom roku je už známa. Oproti roku 2024 poskočí o 66 eur. Pre tých, ktorí ju zarábajú, by malo ísť o dobrú správu. Môže v tom však byť háčik.

prečítať viac

Dôležitý motor slovenského ekonomického rastu je vraj ohrozený. Peniaze z európskych fondov majú mamutí podiel na slovenských verejných investíciách.

prečítať viac

V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac