Špekulanti čakajú ďalšie výpredaje akciových trhov

V posledných troch týždňoch som sa z času na čas vracala k veľkým výpredajom, ktoré sa odohrali na prelome júla a augusta na burzách. Vtedy tieto výpredaje odštartovala dvojica udalostí. Po prvé zlé štatistiky z amerického trhu práce a po druhé nečakane veľké zvýšenie úrokových sadzieb japonskou centrálnou bankou. Zlé americké čísla vtedy rozbúrili očakávania, že Spojené štáty smerujú priamou cestou do recesie. Zvýšenie úrokových sadzieb v Japonsku zase vystavilo stopku takzvaným carry trades.

Opening Bell at the NYSE in New York Obchodovanie na newyorskej burze. Foto: Profimedia.sk

Podstatou carry trades je, že si špekulant požičia peniaze v mene, ktorá je zaťažená veľmi nízkymi úrokmi, a za takéto lacno získané peniaze nakúpi akcie. Výnos z akcií mu potom viac než zaplatí náklady lacného úveru. Lenže keď úvery v japonských jenoch náhle zdraželi, zrazu týmto spôsobom prestali byť peniaze ľahko dostupné a nebolo ako financovať tieto špekulatívne nákupy akcií. Kombinácia oboch – zlých dát a zdraženie úverov na financovanie nákupov akcií – viedla k ohromným výpredajom, ktoré svojím rozsahom súperili s výpredajmi v roku 2008 po páde Lehman Brothers alebo s covidovými výpredajmi.

Na pripomenutie: pred tromi týždňami som hovorila, že na to, aby sa nebezpečenstvo ďalších prepadov trhov (aspoň dočasne) zažehnalo, museli by trhy uveriť, že do nich nejaká autorita opäť naleje dostatok vytlačených peňazí. Že takéto peniaze sú len ilúziou peňazí, je isté. Ale o tom sa teraz nebavíme.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami