Die Welt: Brusel bude v najbližších dňoch rozhodovať o vyslaní vojakov EÚ na Ukrajinu

Ukrajinská vláda ešte koncom mája adresovala list šéfovi diplomacie EÚ Josepovi Borrellovi, v ktorom vyzvala na vyslanie vojakov EÚ na územie Ukrajiny, kde by trénovali príslušníkov ukrajinskej armády. Nemecký denník Die Welt s odvolaním na svoje zdroje tvrdí, že ministri zahraničných vecí a obrany by sa touto otázkou mali zaoberať v priebehu budúceho týždňa.

Po¾sko NATO cvièenie vojenské Cvičenie NATO na území Poľska. Ilustračné foto: TASR/AP

O vyslaní vojakov EÚ na ukrajinské územie by sa mohlo hovoriť už v utorok na stretnutí zodpovedných veľvyslancov EÚ v rámci rokovania Politického a bezpečnostného výboru. Definitívne rozhodnutie by malo padnúť najneskôr v novembri, a to z dôvodu ukončenia európskej výcvikovej misie pre vojakov Ukrajiny, ktorá sa doposiaľ uskutočňovala výlučne na území EÚ – predovšetkým v Poľsku a Nemecku.

Dohodnutý výcvik bude treba v polovici novembra predĺžiť, v hre je aj spomínané vyslanie európskych vojakov na Ukrajinu. V takom prípade by sa vojaci EÚ prvýkrát oficiálne zapojili do vojny na ukrajinskom území, hoci by zrejme neboli nasadení do priamych bojov.

Neformálne debaty sa na túto tému konali v Bruseli ešte v júli. Zatiaľ čo Francúzsko, Poľsko, Dánsko a Švédsko s vyslaním súhlasia, nemecká vláda je proti. Argumentuje obavami z eskalácie a nepredvídateľnými rizikami. Podporu Nemecku vyhlásili tiež Malta, Rakúsko, Slovinsko a Maďarsko.

V minulosti sa proti vyslaniu slovenských vojakov na Ukrajinu vyslovil aj premiér Robert Fico.

Budúci týždeň štáty EÚ oficiálne poveria mandátom na preskúmanie príslušné diplomatické a vojenské orgány v Bruseli. Šéf Vojenského štábu EÚ, holandský generál Michiel van der Laan, sa už pred niekoľkými týždňami „vnútorne“ vyslovil za výcvik ukrajinských vojakov na mieste. Jeho názor má podľa Die Welt značný význam, pretože je veliteľom súčasnej výcvikovej misie.

Rokovania budú vychádzať z dôverného dokumentu Európskej služby pre vonkajšiu činnosť (ESVČ) v Bruseli. Dokument nesie názov „Strategické preskúmanie výcvikovej misie EÚ na Ukrajine“.

V dokumente, ktorý má Die Welt k dispozícii sa uvádza, že Kyjev očakáva v dôsledku májovej mobilizácie až 150-tisíc nových brancov a že sa má vytvoriť aj desať nových peších brigád.

„Štrukturálna nevýhoda Ukrajiny v porovnaní s Ruskom, pokiaľ ide o ľudské zdroje, spôsobuje, že pre vojenskú reakciu Ukrajiny je veľmi dôležitý kvalitný výcvik a vybavenie,“ cituje z dokumentu nemecký portál, podľa ktorého ESVČ neuvádza žiadne odporúčania týkajúce sa výcviku na Ukrajine, no podrobne poukazuje na výhody a čiastočne preberá argumenty ukrajinskej vlády.

Dodajme, že v prípade výcviku na ukrajinskom území je riziko ohrozenia vojakov EÚ vysoké.

„Skutočnosť, že Rusko môže dosiahnuť akékoľvek miesto na Ukrajine balistickými raketami a bezpilotnými lietadlami, by viedla k najvyššiemu stupňu ohrozenia vojenského personálu EÚ,“ analyzuje diplomatická služba EÚ. Európski vojaci „by mohli byť Ruskom vnímaní ako aktívni účastníci konfliktu, čo by mohlo vyvolať nepredvídateľné reakcie“.

(max)


V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac

Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť k biologickej matke, súd v podobných prípadoch stanovil jasné pravidlá v prvom rozsudku tohto druhu. Viac v článku.

prečítať viac