Snowden: Zatknutie Durova je útok na základné ľudské práva. Macron degraduje celý svet

Zatknutie šéfa Telegramu Pavla Durova je útokom na základné ľudská práva na prejav a zhromažďovanie. Na sociálnej sieti X to v nedeľu skonštatoval najznámejší svetový whistleblower Edward Snowden.

profimedia-0197199649 Edward Snowden. Foto: Profimedia.sk

„Som prekvapený a hlboko zarmútený, že Macron [francúzsky prezident Emmanuel, pozn.red.] klesol na úroveň brania rukojemníkov ako prostriedku na získanie prístupu k súkromnej komunikácii. Degraduje tým nielen Francúzsko, ale aj celý svet,“ dodal Snowden.

Ešte predtým sa na jeho obranu postavil majiteľ platformy X Elon Musk, pričom napríklad zdieľal časť Durovovho rozhovoru s americkým konzervatívnym novinárom Tuckerom Carlsonom, kde ruský podnikateľ okrem iného oceňuje Muskov prístup k sieti X.

Jeden príspevok označil hashtagom #freepavel a v ďalšom napísal: „POV [Uhol pohľadu, pozn.red.]: V Európe je rok 2030 a popravujú vás za to, že sa ste lajkli meme“.

Konanie Paríža podľa BBC odsúdili aj viacerí ruskí predstavitelia vrátane hovorkyne ruského ministerstva zahraničných vecí Marije Zacharovovej a vyhlásili, že to ukázalo, že Západ má dvojaký meter, pokiaľ ide o slobodu prejavu a demokraciu.

Beztrestnosť Telegramu?

Pripomeňme, že zakladateľa a generálneho riaditeľa aplikácie Telegram Pavla Durova zadržali v sobotu na francúzskom letisku Le Bourget po prílete súkromným lietadlom z Azerbajdžanu.

Televízne stanice TF1 a BFM uviedli, že vyšetrovanie sa zameriava na nedostatočné moderovanie obsahu na Telegrame. Polícia sa údajne domnieva, že táto situácia umožňuje, aby trestná činnosť v aplikácii pokračovala bez zábran.

„Dosť bolo beztrestnosti Telegramu,“ povedal jeden z vyšetrovateľov, ktorý bol prekvapený, že Durov priletel do Paríža s vedomím, že je hľadaný.

Durov je podozrivý z toho, že neprijal opatrenia na obmedzenie kriminálneho využívania svojej platformy Telegram. Pred súd sa má postaviť ešte v nedeľu.

Telegram na novinárske otázky bezprostredne neodpovedal a francúzske ministerstvo vnútra ani polícia sa k záležitosti nevyjadrili, uviedla tlačová agentúra Reuters.

Telegram chceli zakázať v Nemecku aj v Rusku

Telegram je v nemilosti vlád už dlhodobo. Ako píše Washington Post, nemecká vláda zvážila možnosť zakázať ho počas diskusie o vakcínach proti koronavírusu v roku 2022 , pričom citovala úlohu Telegramu pri šírení údajných antivakcinačných konšpiračných teórií.

Rusko sa pokúsilo zakázať Telegram v roku 2018 pre Durovovo odmietnutie zdieľať šifrovacie kľúče a poskytnúť prístup k správam používateľov tamojším bezpečnostným službám, ktoré konali na základe zákonov prijatých ruskou vládou na obmedzenie slobôd internetu. 

Durov má dvojité občianstvo

Pavel Durov sa narodil v Rusku a teraz žije v Dubaji. Rodnú krajinu opustil v roku 2014 po tom, ako odmietol splniť požiadavky na zrušenie opozičných komunít na svojej sociálnej sieti VKontakte, ktorú predal. Má dvojité občianstvo Spojených arabských emirátov a Francúzska.

Šifrovaná platforma Telegram so sídlom v Dubaji sa stavia do pozície alternatívy k americkým sociálnym sieťam, ktoré boli kritizované za komerčné zneužívanie osobných údajov používateľov.

(tod/tasr)


V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac

Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť k biologickej matke, súd v podobných prípadoch stanovil jasné pravidlá v prvom rozsudku tohto druhu. Viac v článku.

prečítať viac