Muž podozrivý z útoku na festivale v Solingene mal byť deportovaný už pre rokom, tvrdí Bild

Nemecká polícia v nedeľu oznámila, že sa jej sám prihlásil 26-ročný muž, ktorý tvrdí, že stál za piatkovým útokom nožom na festivale v meste Solingen. Podozrivý je sýrsky občan, ktorý v Nemecku požiadal o azyl, potvrdila polícia pre tlačovú agentúru The Associated Press.

Germany_Attack657538 Údajný páchateľ útoku nožom v Solingene je eskortovaný z vrtuľníka v nemeckom Karlsruhe v nedeľu 25. augusta 2024. Foto: TASR/AP

Agentúra DPA bez citovania konkrétnych zdrojov uviedla, že jeho žiadosť o azyl zamietli a že už vlani mal byť deportovaný. Čas na deportáciu do Bulharska však uplynul po šiestich mesiacoch, po ktorých „Spolkový úrad pre migráciu udelil teroristovi Islamského štátu (IS) ,doplnkovú ochranu´,“ informuje Bild a dodáva, že muž neskôr žil v utečeneckom centre v Solingene.

Podľa Dublinského dohovoru je za azylové konanie zodpovedná krajina EÚ, do ktorej žiadateľ o azyl prvýkrát vstúpil. V tomto prípade zrejme ide o Bulharsko. Nemecké úrady zrejme netušili o možných väzbách Sýrčana na Islamský štát (IS), ako radikála ho pred útokom neevidovali.

Pri útoku na festivale v meste Solingen zomreli traja ľudia a osem ďalších utrpelo zranenia. Polícia v Düsseldorfe uviedla, že muž „vyhlásil, že je zodpovedný za útok“. „Účasť tejto osoby na tomto trestnom čine sa v súčasnosti intenzívne vyšetruje,“ dodala polícia.

V sobotu sa k útoku prihlásila teroristická organizácia Islamský štát, ale neposkytla nijaké dôkazy. Extrémistická organizácia na svojej stránke uviedla, že útočník sa zameral na kresťanov a ako „vojak Islamského štátu“ vykonal útoky v piatok večer, „aby pomstil moslimov v Palestíne a všade inde“. Nemecká prokuratúra v nedeľu uviedla, že podozrivý zdieľa radikálnu ideológiu Islamského štátu a konal na základe takéhoto presvedčenia.

Obeťami piatkového útoku sa stali dvaja muži vo veku 67 a 56 rokov a jedna 56-ročná žena. „Festival diverzity“ v Solingene sa začal v piatok a mal trvať do nedele. Niekoľko pódií v centre mesta ponúkalo atrakcie, napríklad živú hudbu, kabaret a akrobaciu. Po piatkovom útoku však mesto zvyšok festivalu zrušilo.

(sita, dak)