Dvesto rakiet a dronov. Ukrajinci sa spamätávajú z jedného z najničivejších útokov

Rusko v pondelok zaútočilo na Ukrajinu približne stovkou rakiet a rovnakým počtom dronov, pričom cieľom bola hlavne energetická infraštruktúra. Tento útok, jeden z najničivejších od začiatku vojny, zasiahol 15 z 24 ukrajinských oblastí a spôsobil veľ

Russian missile attack on Odessa Ukrajinskí záchranári sa snažia uhasiť požiar, ktorý vypukol po ruskom raketovom útoku na Odesu na Ukrajine 26. augusta 2024. Foto: Ukrajinská služba pre mimoriadne situácie / Profimedia.sk

Rusko v pondelok zaútočilo na Ukrajinu pomocou zhruba stovky rakiet a rovnakého počtu bezpilotných lietadiel. Moskva v noci a ráno cielila na energetickú infraštruktúru, pričom útok je opisovaný ako jeden z najničivejších od začiatku vojny.

Ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ, ktorého cituje spravodajský server Ukrajinska pravda, informoval, že pondelkový ruský útok zasiahol celkovo 15 ukrajinských oblastí. V celom štáte ich existuje 24.

V najmenej troch oblastiach sa Rusom podarilo útok na energetické zariadenia aj dokonať. Podľa prezidenta Volodymyra Zelenského energetický sektor utrpel „veľké škody“.

„Nepriateľ použil rôzne druhy zbraní: drony, riadené strely a kinžaly [nadzvukové strely, pozn. red.],“ uviedol Šmyhaľ. Ukrajinské letectvo skonštatovalo, že útočníci pri pondelkovom útoku použili 11 strategických bombardérov TU-95.

V dôsledku vzdušného úderu zahynulo podľa jednotlivých regionálnych predstaviteľov najmenej 5 ľudí a 17 ďalších osôb vrátane detí utrpelo zranenia.

Kyjev to podľa agentúry Reuters považuje za koordinovanú snahu o poškodenie systému ešte pred zimou, keď ľudia najviac potrebujú elektrinu a kúrenie.

„Nepriateľ hromadil sily a prostriedky. Hromadné útoky sme nemali od 8. júla, keď zasiahli Ochmatdyt. To znamená, že mali mesiac a pol na (…) nahromadenie rakiet,“ citovala agentúra UNIAN vojenského experta Denysa Popovyča.

Ľudia sa ukrývajú na stanici metra Osokorky v Kyjeve počas masívneho útoku ruských dronov a rakiet na Ukrajinu 26. augusta 2024. Foto: Profimedia.sk

Útok poškodil aj vodnú elektráreň pri Kyjeve

Podľa nemenovaného manažéra ukrajinskej štátnej energetickej spoločnosti, na ktorého sa pod podmienkou zachovania anonymity odvolal magazín Forbes, Rusi poškodili aj Kyjevskú vodnú elektráreň. Zdroj zdôraznil, že pretrhnutie hrádze alebo kritické poškodenie elektrárne nehrozí.

Kyjev v reakcii na komplikovanú situáciu v energetickej sieti zriaďuje po celom meste takzvané centrá neporaziteľnosti. [centrum neporaziteľnosti je vykurovaný priestor zásobený potravinami a energetickými bankami na pomoc obyvateľom, ktorí čelia ťažkostiam v dôsledku výpadku elektrickej energie – pozn. red.]

Ukrajina podľa ministra obrany pripravuje reakciu

Na pozadí masívneho ruského útoku sa v niektorých regiónoch Ukrajiny začali problémy s dodávkami elektriny. Situáciu v ukrajinskej energetike po útoku možno podľa ministra energetiky Hermana Haluščenka hodnotiť ako „zložitú“.

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba po ruskom rozsiahlom útoku povedal, že partneri Ukrajiny by mohli pomôcť ukončiť „ruský teror“ prijatím dvoch rozhodnutí.

„Po prvé, schválenie ukrajinských útokov na veľké vzdialenosti na všetky legitímne vojenské ciele na ruskom území. Po druhé, súhlas s využitím kapacít protivzdušnej obrany partnerov na zostrelenie rakiet a dronov v blízkosti ich vzdušného priestoru,“ uviedol Kuleba.

Minister obrany Ukrajiny Rustem Umerov na Facebooku oznámil, že jeho armáda už pripravuje reakciu. „Ukrajina pripravuje svoju odpoveď. Zbrane vlastnej výroby,“ zdôraznil minister obrany.

Čím by mohli odpovedať?

Umerov nástroje na odpoveď nekonkretizoval, no Ukrajina tvrdí, že vyvinula svoju vlastnú zbraň dlhého dosahu, ktorá jej umožní zasahovať ciele aj hlboko v Rusku bez toho, aby si pýtala povolenie od spojencov. Zbraň zvaná „paľanyca“ má vlastnosti rakety a dronu.

Paľanyca je istý druh ukrajinského chleba. Pre Rusov je pritom toto slovo ťažko vysloviteľné, takže ho Ukrajinci ešte v začiatkoch invázie využívali na odhalenie prípadných ruských špiónov.

Pracovníci nesú telo zabitej miestnej ženy na mieste zásahu raketou v dedine v oblasti Záporožie na Ukrajine 26. augusta 2024 po rannom kombinovanom ostreľovaní celého územia Ukrajiny. Foto: Profimedia.sk

Vyjadrili sa aj Rusi

Najnovšie útoky rakiet a bezpilotných lietadiel spustila Moskva v čase, keď Ukrajinci hovoria o svojom ďalšom postupe do vnútra ruskej Kurskej oblasti, kde od 6. augusta podnikajú prekvapivú ofenzívu.

Rusi zasa napredujú smerom k ukrajinskému mestu Pokrovsk, dôležitému dopravnému a logistickému uzlu v Doneckej oblasti. Jeho dobytím by získali populačne najväčšie sídlo od mája roku 2023, keď sa zmocnili Bachmutu.

Ruské ministerstvo obrany, ktorého stanovisko citovala agentúra Interfax, uviedlo, že jeho sily v pondelok použili zbrane s vysokou presnosťou na zasiahnutie energetickej infraštruktúry na Ukrajine, zabezpečujúcej chod vojenského-priemyselného komplexu.

Poľska armáda pre útoky, ktoré zasiahli aj oblasti na západe Ukrajiny susediace s Poľskom, uviedla do pohotovosti svoje stíhačky. Podobné opatrenia podľa Varšavy prijali aj jej spojenci.

(tod/tasr)


Minister životného prostredia Tomáš Taraba sa na margo samosprávnych krajov vyjadril, že sú to najzbytočnejšie inštitúcie na Slovensku, ktoré nevedia nič robiť a sú to len poštári. Pobúril tým niektorých županov, vrátane predsedu združenia SK8…
Prejsť na článok
Polemika okolo dôvodnosti stíhania čurillovcov sa presunula na oblasť odpočúvania po tom, ako zo strany ich obhajcu Petra Kubinu bola spochybnená legalita odposluchov jeho klientov. Advokát hovorí o nepoužiteľnosti tohto dôkazu a odkazuje na článok…
Prejsť na článok
Koncepcia čoraz väčších právnych zásahov do vnútroštátnych legislatív členských štátov Európskej únie bola predmetom Bratislavského právnického fóra 2024. Predstavitelia justície krajín V4 diskutovali o odborných témach a poukázali na negatívne vnímaný trend rozmachu práva EÚ…
Prejsť na článok
Veľká voda ohrozuje juh Slovenska. Zatopené sú lodenice v Komárne aj niektoré objekty v blízkosti Dunaja a Váhu. Obec Chľaba v okrese Nové Zámky je aj naďalej odrezaná od sveta. Pomoc jej poskytuje armáda.
Prejsť na článok