Pellegrini po menovaní Gašpara: SIS musí plniť úlohy v prospech štátu, nie politikov

Prezident apeloval v príhovore po vymenovaní nového riaditeľa Slovenskej informačnej služby aj na funkčnosť kontrolných mechanizmov činnosti SIS na parlamentnej či vládnej úrovni, ako aj na úrovni iných štátnych orgánov.

Prezident apeluje na vládnu koalíciu, aby vyriešila zvolenie šéfa NRSR Peter Pellegrini. Foto: Martin Baumann/TASR

Peter Pellegrini zároveň Pavlovi Gašparovi zaželal, aby nikdy nemusel vysvetľovať podozrenia z nezákonného postupu SIS. „Želám vám, aby ste nadviazali práve na tie obdobia, keď tajná služba bola naozaj tajná a na druhej strane zároveň funkčná,“ uviedol prezident.

Rovnako mu zaželal, aby SIS dokázala výsledkami, zákonnými výstupmi i osobným pôsobením jej riaditeľa vytvoriť v občanoch istotu ochrany demokratického zriadenia a národnoštátnych záujmov SR. Zároveň doplnil, že ochrana záujmov sa má odohrávať v striktnom súlade so zákonom, demokratickými pravidlami a medzinárodnými zvyklosťami.

Považuje za dôležité, aby ľudia SIS dôverovali. „A jedným z predpokladov tejto dôvery je aj to, že budú fungovať aj kontrolné mechanizmy činnosti SIS. Tak na príslušnej parlamentnej úrovni, ako aj na úrovni vlády či iných štátnych orgánov,“ uzavrela hlava štátu.

(tasr)


Dôležitý motor slovenského ekonomického rastu je vraj ohrozený. Peniaze z európskych fondov majú mamutí podiel na slovenských verejných investíciách.

prečítať viac

Výška hrubej minimálnej mzdy v budúcom roku je už známa. Oproti roku 2024 poskočí o 66 eur. Pre tých, ktorí ju zarábajú, by malo ísť o dobrú správu. Môže v tom však byť háčik.

prečítať viac

Aj keď sa hovorí o zlom stave slovenských financií, medzinárodní investori tento pesimizmus nezdieľajú. Slovensku „požičiavajú čoraz ochotnejšie“, vraví ekonóm Kovanda s tým, že ako problém evidentne nevnímajú „vysokú závislosť Slovenska od ruskej ropy a plynu“, a „nevidia ho ani v deficite Slovenska, ktorý je jedným z najvyšších v EÚ“.

prečítať viac