Spojené arabské emiráty „naliehavo“ žiadajú prístup Durovovi uväznenému vo Francúzsku

Spojené arabské emiráty (SAE) vyzvali francúzsku vládu, aby okamžite umožnila konzulárny prístup k Pavlovi Durovovi, zakladateľovi a generálnemu riaditeľovi aplikácie Telegram, ktorý je v súčasnosti zadržiavaný vo Francúzsku.

Pavel Durov Zakladateľ platformy Telegram Pavel Durov. Foto: TASR/AP

Durova, ktorý má občianstvo Francúzska aj SAE, zatkli v sobotu večer v Paríži v rámci vyšetrovania obvinení týkajúcich sa detskej pornografie, obchodovania s drogami a organizovaného zločinu, ktoré sa údajne šíria na platforme Telegram.

Ministerstvo zahraničných vecí SAE vo vyhlásení uviedlo, že „SAE pozorne sledujú prípad svojho občana Pavla Durova a požiadali vládu Francúzskej republiky, aby im urýchlene poskytla všetky potrebné konzulárne služby,“ informuje portál Politico.

Durovovo zatknutie vyvolalo medzinárodnú kritiku, pričom obhajcovia slobody prejavu, ako napríklad miliardár Elon Musk, odsúdili jeho zadržanie.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v pondelok zdôraznil, že Durovovo zatknutie nebolo politicky motivované.

(mm)


Dôležitý motor slovenského ekonomického rastu je vraj ohrozený. Peniaze z európskych fondov majú mamutí podiel na slovenských verejných investíciách.

prečítať viac

Výška hrubej minimálnej mzdy v budúcom roku je už známa. Oproti roku 2024 poskočí o 66 eur. Pre tých, ktorí ju zarábajú, by malo ísť o dobrú správu. Môže v tom však byť háčik.

prečítať viac

Aj keď sa hovorí o zlom stave slovenských financií, medzinárodní investori tento pesimizmus nezdieľajú. Slovensku „požičiavajú čoraz ochotnejšie“, vraví ekonóm Kovanda s tým, že ako problém evidentne nevnímajú „vysokú závislosť Slovenska od ruskej ropy a plynu“, a „nevidia ho ani v deficite Slovenska, ktorý je jedným z najvyšších v EÚ“.

prečítať viac