Rusko posiela do Kurskej oblasti svoju polovojenskú jednotku, ktorú sťahuje z Afriky

Ruská federácia sťahuje z africkej Burkiny Faso takzvanú Medvediu brigádu, ktorá v africkej krajine asistovala a poskytovala ochranu tamojším dôležitým osobnostiam.

Dmitrij Medvedev navštívil vojenské náborové centrum v Doneckom regióne Dmitrij Medvedev oceňuje ruských vojakov počas svojej návštevy vojenského náborového centra v Doneckom regióne v piatok 15. septembra 2023. Foto: TASR/AP

Medvedia brigáda je polovojenská ruská organizácia, ktorá má zhruba sto žoldnierov a je napojená na ruské ministerstvo obrany. Od mája je v africkej Burkiny Faso, v súčasnosti sa však presúva do Ruska, aby bránila Kurskú oblasť, informuje francúzsky denník Le Monde.

Informáciu o stiahnutí Medvedej brigády z Afriky potvrdil na Telegrame aj jej veliteľ Viktor Jermolajev. „Keď nepriateľ dorazí na ruské územie, všetci ruskí vojaci zabudnú na vnútorné problémy a spoja sa proti spoločnému nepriateľovi,“ uviedol Jermolajev ešte 22. augusta.

Nemenovaný západný predstaviteľ uviedol, že stiahnutie brigády môže skôr súvisieť s tým, že žoldnieri boli nespokojní s výškou platu v africkej krajine. „To je úplný nezmysel,“ ohradil sa Jermolajev. „Odchádzame, pretože nepriateľ vstúpil do Ruska. Do Afriky sa vrátime, keď dokončíme prácu doma,“ dodal.

Medvedia brigáda sa v Burkine Faso podieľala predovšetkým na ochrane dôležitých ľudí. Podľa Jermolajeva išlo napríklad o ruského veľvyslanca.

(mep)


Súdna rada prijala stanovisko, v ktorom pomerne ostro skritizovala správu o právnom štáte na Slovensku zo strany Európskej komisie. Komisii vyčíta nepochopenie odborných tém, dezinterpretáciu faktov, ale aj spoliehanie sa na názor mimovládnej organizácie ako na jediný zdroj. Viac v článku.

prečítať viac