Austrálske úrady sa pri sčítaní obyvateľstva prvýkrát spýtajú aj na ich sexuálnu orientáciu

Ide o zmenu doterajšieho postoja. K pridaniu tejto otázky vláda pristúpila až po protestoch LGBT+ komunity a niektorých predstaviteľov z jej vlastných radov.

Anthony Albanese Austrálsky premiér Anthony Albanese. Foto: X

Sčítanie sa uskutoční v roku 2026, presné znenie otázky v súčasnosti nie je známe. Vláda uviedla, že štatistický úrad už otázku vypracoval a v najbližšom období bude jej použitie testovať.         

Vláda v Canberre so zahrnutím otázky súhlasila iba deň po vyhlásení, že táto otázka nebude súčasťou sčítania, aby sa predišlo rozdeľujúcej diskusii. Rozhodnutie o jej zahrnutí premiér Anthony Albanese v piatok označil za „rozumný postoj“.        

Pôvodné rozhodnutie nezahrnúť otázku sa stretlo s ostrým nesúhlasom niektorých členov vládnej Labouristickej strany vrátane štátnej tajomníčky na ministerstve zdravotníctva Ged Kearneyovej. Pridalo s k nej aj šesť labouristických poslancov, ktorí vládu vyzvali na zahrnutie otázky do sčítania.        

V Austrálii je sčítanie obyvateľov povinné. Občania, ktorí sa na ňom nezúčastnia, musia zaplatiť pokutu. Albanese však ozrejmil, že otázka o sexuálnej orientácii bude dobrovoľná.        

Austrálska ľudskoprávna skupina Equality Australia pridanie otázky privítala, avšak uviedla, že sčítanie stále nemyslí na transrodové a rodovo odlišné osoby. „Vítame zaradenie otázky o sexuálnej orientácii, avšak sčítanie by malo zahŕňať nás všetkých, nie iba niektorých,“ uviedla riaditeľka organizácie Anna Brownová. „Federálna vláda by si nemala vyberať, kto si zaslúži byť započítaný,“ dodala.        

O plánoch zahrnúť otázku o rodovej identite sa Albanese nezmienil, povedal len, že v sčítaní ľudu nedôjde k „rozsiahlym zmenám,“ uvádza agentúra AFP.        

Sčítanie obyvateľstva sa v Austrálii koná každých päť rokov. Na federálnej úrovni sa prvýkrát uskutočnilo v roku 1911. Otázky o sexuálnej orientácii sa v minulosti vyskytli aj v sčítaniach v Británii, Kanade a na Novom Zélande.

(tasr)


Súdna rada prijala stanovisko, v ktorom pomerne ostro skritizovala správu o právnom štáte na Slovensku zo strany Európskej komisie. Komisii vyčíta nepochopenie odborných tém, dezinterpretáciu faktov, ale aj spoliehanie sa na názor mimovládnej organizácie ako na jediný zdroj. Viac v článku.

prečítať viac