Tretina Slovákov preferuje úplný zákaz mobilov v základných školách

Približne každý tretí opýtaný Slovák dáva prednosť úplnému zákazu používania mobilných telefónov v priestoroch základných škôl. Len sedmina účastníkov prieskumu agentúry Go4insight súhlasí s ich používaním počas prestávok.

ZŠ Tomášikova v Košiciach otvorila dve triedy pre žiakov z Ukrajiny Ilustračný obrázok. Foto: František Iván/TASR

„Len desatina populácie má úplne opačný názor, mobily by sa podľa nich mali v školách aktívne používať, a to aj počas vyučovania ako súčasť vyučovacieho procesu, napríklad ako prostriedok na vyhľadávanie informácií,“ konštatuje prieskum.

Na pôde stredných škôl je úplne proti používaniu mobilov podľa prieskumu šestina populácie. Tretina populácie preferuje obmedzené používanie mobilných telefónov v škole limitované na využívanie iba pred vyučovaním a po jeho skončení.

Prieskum ukázal, že najväčšie rozdiely v pohľade na používanie mobilov počas pobytu v škole majú medzi sebou ľudia v rôznom veku. „Čím je človek starší, tým má vyššiu tendenciu preferovať úplný zákaz používania mobilov počas pobytu v škole,“ usúdil Rastislav Kočan z agentúry.

(tasr)


Systém Pegasus predstavuje novú generáciu sledovacích nástrojov. Jeho použitie vyvoláva otázky legality, pretože nejde o klasický model odpočúvania štátom, ale o spyware súkromnej spoločnosti, ktorá sa správa ako inteligentný počítačový vírus. Spory o jeho legálnom použití sa budú zrejme odvíjať od toho, ako by bol tento software využívaný v praxi. Viac v článku.

prečítať viac

Súdna rada prijala stanovisko, v ktorom pomerne ostro skritizovala správu o právnom štáte na Slovensku zo strany Európskej komisie. Komisii vyčíta nepochopenie odborných tém, dezinterpretáciu faktov, ale aj spoliehanie sa na názor mimovládnej organizácie ako na jediný zdroj. Viac v článku.

prečítať viac