Ukrajina platí za postup v Kursku stratou území na Donbase, hodnotí analytik Bildu

Zatiaľ čo ukrajinská armáda postupuje v Kurskej oblasti, na východe vlastného štátu stráca dediny. Rusi sa opäť priblížili k Pokrovsku.

GWVxxbDXEAESwNC Ruský postup smerom na Pokrovsk. Foto: Twitter/Rob Lee

Ukrajina v ruskej Kurskej oblasti po necelých štyroch týždňoch obsadila sto dedín a takmer 1 300 štvorcových kilometrov ruského územia. Volodymyr Zelenskyj tento týždeň uviedol, že operácia v Kursku je súčasťou „víťazného plánu“ jeho vlády.

Skutočnosť je však o niečo zložitejšia, píše vojenský bloger Julian Röpcke z nemeckého denníka Bild.

Od začiatku kurskej ofenzívy 6. augusta ruské jednotky výraznejšie postupujú na východoukrajinskom Donbase. Len v Doneckej oblasti dobyli viac ako 230 štvorcových kilometrov.

Zatiaľ čo ukrajinská armáda dokázala ovládnuť len malé ruské mesto Sudža so šesťtisíc obyvateľmi, ruská invázna armáda sa v auguste zmocnila piatich ukrajinských osád: Novohrodivky, Krasnohorivky, Družby, Pivničneho a Niu-Yorku, ktoré kedysi mali spolu viac ako 53-tisíc obyvateľov. 

Od štvrtka násilne evakuujú aj strategicky dôležité mesto Pokrovsk so 65-tisíc obyvateľmi. Ruské jednotky sú od neho vzdialené len osem kilometrov. „Ukrajina platí v Donbase vysokú cenu za svoje úspechy pri Kursku,“ hovorí v tejto súvislosti vojenský expert Nico Lange.

Poznamenáva, že Kyjev stiahol svoje najlepšie jednotky na východe vlastnej krajiny, aby ich mohol nasadiť na západe Ruska. „Poddimenzované jednotky v Donbase nedokážu čeliť tamojším Rusom, čo vyvoláva vnútorné diskusie a nepokoje,“ hovorí Lange pre BILD.

(est)