Washington Post: Trump chce, aby mu Elon Musk radil, ako efektívne škrtať vládne výdavky

Republikánsky kandidát na amerického prezidenta Donald Trump a jeho poradcovia už celé mesiace rokujú o vytvorení komisie zloženej z podnikateľov, ktorí by vykonali audit vládnych programov s cieľom znižovania štátnych výdavkov.

Musk Elon Musk. Foto: TASR/AP/Czarek Sokolowski

V komisii má podľa informácií denníka Washington Post figurovať aj Elon Musk. Známy miliardár a zakladateľ firiem ako Tesla, SpaceX či Starlink pri viacerých príležitostiach vyjadril záujem o zotrvanie v užšom kruhu spolupracovníkov republikánskeho exprezidenta, konkrétne v ekonomickej či technologickej oblasti.

Spomínanú „Komisiu pre efektivitu vlády“ v jednom príspevku na svojej sieti X prekrstil na ministerstvo vládnej efektivity (Department of Government Efficiency).

Musk sa na tému škrtania vládnych výdavkov vyjadril aj počas rozhovoru s Trumpom v sekcii Spaces na sieti X. „Amerika skutočne potrebuje Komisiu pre efektivitu, aby pomohla vláde rozhodovať sa, ako najlepšie využiť peniaze daňových poplatníkov. Mnoho vecí musí byť zoškrtaných. Osobne by som rád pomohol a bol súčasťou takéhoto projektu,“ povedal Trumpovi.

Potenciálna účasť Muska vo vládnych štruktúrach sa však stretla aj s obavami, že môže dôjsť ku konfliktu záujmov medzi podnikateľským impériom a potenciálnou vládnou funkciou.

Nešlo by však o jediného podnikateľa, Trump a jeho tím chcú prizvať čo najviac zástupcov súkromného sektora, aby sa podieľali na audite federálnych agentúr.

Americký exprezident minulý týždeň bagatelizoval myšlienku, že by sa Musk stal členom jeho kabinetu. Avšak povedal aj to, že by mohol byť užitočným poradcom federálnej vlády.

„Chce sa zapojiť, ale pozrite sa, riadi veľké podniky a tak ďalej. Takže naozaj nemôže (byť v kabinete),“ povedal Trump v relácii Shawn Ryan Show. „Môže tak trochu, ako sa hovorí, konzultovať s krajinou a dať vám niekoľko veľmi dobrých nápadov.“

(sab)