Dodávky plynu od Gazpromu do Európy v auguste mierne klesli

Denné dodávky plynu od ruskej štátnej spoločnosti Gazprom do Európy prostredníctvom plynovodov zaznamenali v auguste mierny pokles, a to ako oproti predchádzajúcemu mesiacu, tak v medziročnom porovnaní.

Gazprom, jeden z hlavných dodávateľov plynu do Európy, ilustračná snímka. Foto: TASR/AP Gazprom, jeden z hlavných dodávateľov plynu do Európy, ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Výpočty zverejnila agentúra Reuters, ktorá sa odvoláva na verejne dostupné údaje. Pri svojich výpočtoch vychádza z údajov európskej spoločnosti na prepravu plynu Entsog a denných údajov Gazpromu o tranzite plynu cez Ukrajinu.

Denné dodávky plynu od Gazpromu plynovodmi dosiahli v auguste 89,6 milióna kubických metrov. Oproti predchádzajúcemu mesiacu to predstavuje pokles o dve percentá a oproti augustu 2023 o 2,3 percenta.

Za celý minulý mesiac vyviezol Gazprom na európsky kontinent približne 2,78 miliardy kubických metrov. Z toho 1,29 miliardy m3, alebo 41,7 milióna m3 denne, dodala spoločnosť cez územie Ukrajiny.

Tranzit ruského plynu cez Ukrajinu zaznamenal v porovnaní s historickými hodnotami mierny pokles, za čím sú najmä boje v ruskej Kurskej oblasti. V tej leží aj kľúčový tranzitný bod Sudža, ktorý je posledným uzlom na dodávky ruského zemného plynu do Európy cez územie Ukrajiny.

Od začiatku roka dosiahol export plynu od Gazpromu do Európy približne 21,1 miliardy m3. V medziročnom porovnaní to znamená zvýšenie o 19,2 percenta. Firma, ktorá svoje mesačné štatistiky od začiatku roka 2023 nezverejňuje, sa k informáciám agentúry Reuters nevyjadrila ani teraz.

Podľa Reuters a skorších údajov Gazpromu vyviezla ruská spoločnosť do Európy v roku 2022 rôznymi trasami zhruba 63,8 miliardy m3 plynu. Vlani objem vyvezeného plynu klesol o 55,6 percenta na 28,3 miliardy m3. V období najväčšieho exportu, čo boli roky 2018 až 2019, dosiahli dodávky ruského plynu do Európy od 175 miliárd do 180 miliárd m3.

(tasr)


Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť k biologickej matke, súd v podobných prípadoch stanovil jasné pravidlá v prvom rozsudku tohto druhu. Viac v článku.

prečítať viac

ECB vo štvrtok znížila úrokové sadzby. V tomto roku to nemusí byť poslednýkrát. Rozhodnutie Európskej centrálnej banky znížiť úrokové sadzby o 25 bázických bodov bolo podľa prezidentky ECB Christine Lagardovej „jednomyseľné“.

prečítať viac

Výška hrubej minimálnej mzdy v budúcom roku je už známa. Oproti roku 2024 poskočí o 66 eur. Pre tých, ktorí ju zarábajú, by malo ísť o dobrú správu. Môže v tom však byť háčik.

prečítať viac

Dôležitý motor slovenského ekonomického rastu je vraj ohrozený. Peniaze z európskych fondov majú mamutí podiel na slovenských verejných investíciách.

prečítať viac

V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac