Poradkyňa nemeckej vlády varuje pred štátnou pomocou Volkswagenu

V súvislosti s krízou v automobilovej skupine Volkswagen zaznievajú varovania pred pokusmi štátu o záchranu ohrozených podnikov.

Tržby skupiny Volkswagen za rok 2022 vzrástli Logo nemeckej automobilovej skupiny Volkswagen (VW). Foto: TASR/DPA

„Štát by sa do toho nemal miešať,“ uviedla Veronika Grimmová, profesorka ekonómie a členka „rady múdrych“, poradného orgánu vlády.

Štát má „určite svoju úlohu“, pokiaľ ide o podporu štrukturálnych zmien, ktorými prechádza automobilový priemysel. „Nemyslím si však, že priama záchrana automobilového priemyslu je tou správnou cestou,“ dodala v rozhovore pre utorkové vydanie denníka Rheinische Post.

Najväčší európsky výrobca automobilov Volkswagen v pondelok oznámil, že v rámci programu znižovania nákladov vo svojej rovnomennej hlavnej značke už nie je vylúčené zatváranie závodov.

Skupina má tiež v úmysle vypovedať dohodu o garancii pracovných miest, ktorá platí od roku 1994 a do roku 2029 vylučuje prepúšťanie nariadené zamestnávateľom.

Značka Volkswagen už roky zápasí s vysokými nákladmi a z hľadiska výnosov výrazne zaostáva za inými značkami koncernu, ako sú Škoda, Seat a Audi. Koncern minulý rok v decembri zverejnil úsporný program, vďaka ktorému by sa mali náklady vo vlajkovej značke do roku 2026 znížiť až o 10 miliárd eur.

Realizácia plánu v dôsledku slabého predaja viazne. Agentúra DPA minulý týždeň citovala zdroje oboznámené s problematikou, podľa ktorých do splnenia cieľa úspor na rok 2024 chýbajú dve až tri miliardy eur. Spoločnosť pritom v čase prezentácie plánu tvrdila, že úspory vo výške štyroch miliárd eur by sa mali prejaviť už v tomto roku.

Pokiaľ sa koncern Volkswagenu rozhodne zavrieť niektorú zo svojich tovární na domácom trhu, išlo by o bezprecedentný krok. Stalo by sa tak totiž vôbec prvýkrát za 87-ročnú históriu spoločnosti, dodáva agentúra Bloomberg.

(tasr)