Reuters: USA čoskoro schvália dodávky striel dlhého dosahu pre ukrajinské stíhačky F-16

Spojené štáty sú blízko k dohode o poskytnutí rakiet dlhého dosahu JASSM pre stíhačky F-16, ktoré používa Ukrajina. Tamojšie letectvo však bude musieť na samotné dodávky čakať mesiace, píše agentúra Reuters.

Snímka obrazovky 2023-12-12 o 18.42.31 Volodymyr Zelenskyj a Joe Biden. Foto: TASR/AP

Dôvodom pre neskorší termín dodávok leteckej munície sú technické problémy, ktoré sa objavia pred každou dodávkou zbraní, uviedli pre Reuters anonymní americkí predstavitelia.

Očakáva sa, že zaradenie združených rakiet vzduch-povrch s riadeným odpálením AGM-158 JASSM (Joint Air-to-Surface Standoff Missiles) do balíka zbraní oznámi Biely dom na jeseň tohto roku, uviedli tri zdroje – hoci konečné rozhodnutie ešte nepadlo.

Zaslanie rakiet JASSM na Ukrajinu by mohlo významne zmeniť strategické prostredie konfliktu tým, že by sa viac Ruska dostalo na dostrel výkonnej, presne navádzanej munície, čo je dôležitým záujmom Bidenovej administratívy, uviedli úradníci.

Vojenskí analytici pre Reuters naznačili, že zavedenie JASSM, ktoré sú ťažko sledovateľné (low-detection) a môžu zasiahnuť ďalej ako väčšina ostatných rakiet v súčasnom ukrajinskom inventári, by mohlo odsunúť ruské oblasti a zásobovacie sklady o stovky kilometrov hlbšie do územia Ruska.

To by výrazne skomplikovalo schopnosť Ruska udržať svoje útočné operácie a potenciálne by to Ukrajine poskytlo strategickú výhodu, konštatuje Reuters.

Ich odpálenie z miest v blízkosti severnej hranice Ukrajiny s Ruskom by im umožnilo zasiahnuť vojenské zariadenia až v mestách Voronež a Briansk. Na juhu by ich zhadzovanie v blízkosti frontovej línie mohlo umožniť údery na letiská alebo námorné zariadenia na Kryme.

Dosah starších modelov rakiet je približne 370 kilometrov, novšia verzia má dosah dokonca vyše 800 kilometrov. Zároveň s tým Biely dom podľa jedného zdroja uvažuje o úprave rakiet tak, aby ich boli schopní použiť aj letci na „nezápadných“ lietadlách – ako Su-27 či MiG-29, ktoré sú súčasťou výzbroje ukrajinskej armády.

(sab)


Marxistická interpretácia požiadavky na rovnakú odmenu za rovnakú prácu poškodzuje ekonomiku. Otvára priestor, aby štát neprimerane vstupoval do súkromných vzťahov. Napríklad britský pracovný tribunál núti spoločnosť Next odmeňovať predavačky rovnako ako skladníkov.

prečítať viac

V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac

Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť k biologickej matke, súd v podobných prípadoch stanovil jasné pravidlá v prvom rozsudku tohto druhu. Viac v článku.

prečítať viac