Times: Británia by mohla rozšíriť čiastočné zbrojné embargo na Izrael

Spojené kráľovstvo by mohlo rozšíriť embargo na dodávky zbraní do Izraela, ak sa odhalí viac incidentov, ktoré by mohli byť porušením humanitárneho práva, uviedol anonymný vládny zdroj pre britský denník Times.

Vládni predstavitelia by mohli tieto obmedzenia aplikovať čoskoro, keďže Londýn prehodnocuje vývozné licencie pravidelne každých šesť týždňov. Ministerstvo obrany by tak mohlo už platné embargo rozšíriť.

„Nikto sa nepotľapkáva po pleci a nevyhlasuje koniec tejto záležitosti,“ povedal zdroj.

Minister zahraničných vecí David Lammy ešte v pondelok pozastavil 30 týchto licencií z celkových 350. Vysvetlil, že existuje „jasné riziko“, že zbrane by sa mohli použiť na závažné porušenie medzinárodného práva.

Deň na to Lammy uisťoval svojho izraelského rezortného kolegu Israela Katza o kladných vzťahoch Londýna a Jeruzalemu.

Zhrnutie právneho stanoviska vlády uvádzalo ako dôvod zbrojného embarga „dôveryhodné“ tvrdenia o zlom zaobchádzaní s palestínskymi vojnovými zajatcami a „nedostatočné“ dodávky pomoci do Gazy.

Kabinet podľa tohto stanoviska nebol schopný dospieť k „rozhodujúcemu úsudku“ o vedení vojenských akcií v Pásme Gazy, kde je „neprehľadné a sporné informačné prostredie“.

Na rozdiel od Gazy, kde Izrael zablokoval zahraničným novinárom prístup k spravodajstvu, zo Západného brehu Jordánu informácie plynú ďalej, pripomínajú Times.

Lammy preto odsúdil nedávne izraelské vojenské operácie v Predjordánsku a podľa vládneho zdroja by zhoršenie bezpečnostnej situácie v tejto oblasti mohlo podnietiť ďalšie kroky.

Úradník však zdôraznil, že existuje len málo zbraní vyvážaných z Británie, ktoré by sa pravdepodobne použili na Západnom brehu, na ktoré sa už nevzťahuje existujúci zákaz.

Varoval tiež, že spôsob, akým Izrael vedie svoj boj proti Hamasu „s neúprosnou krutosťou“, spôsobí, že krajina bude menej bezpečná. Kládol si otázku, ako je možné, že Izrael je „taký nenápadný“ a používa presné zbrane, keď útočí na svojich nepriateľov v zahraničí, ale keď ide o Gazu, používa „taktiku spálenej zeme“.

(sab)