Britská vláda predstavila návrh zákona na odstránenie dedičných lordov z Hornej snemovne

Britská vláda navrhla zákon, ktorým chce odstrániť všetkých zostávajúcich dedičných lordov z Hornej snemovne, čo predstavuje najväčšiu parlamentnú reformu za posledných 25 rokov.

Britská Snemovňa lordov, ilustračná fotografia. Foto: TASR/AP Britská Snemovňa lordov, ilustračná fotografia. Foto: TASR/AP

Zákon, ktorý predstavil kabinet labouristov vo štvrtok, pripraví 92 dedičných lordov o právo zúčastňovať sa na zasadaniach a hlasovať v hornej komore parlamentu.

Táto reforma nadväzuje na zmeny, ktoré zaviedla vláda Tonyho Blaira v roku 1999, keď zrušila právo väčšiny dedičných lordov sedieť v Hornej snemovni. Zostávajúcich 92 lordov si udržalo svoje miesta dočasne, pričom ich vyberali prostredníctvom doplňujúcich volieb, keď niektorý z nich odišiel alebo zomrel.

V súčasnosti sú všetci dediční lordi bielymi mužmi s priemerným vekom 70 rokov, informuje denník Guardian. Minister pre ústavu Nick Thomas-Symonds označil návrh zákona za „historickú reformu“, pričom zdôraznil, že dedičný princíp v zákonodarstve už nezodpovedá modernej Británii.

Tento zákon je súčasťou záväzku labouristov ukončiť dedičné práva a očakáva sa, že vstúpi do platnosti budúci rok. Angela Smith, líderka labouristov v Hornej snemovni, dodala, že hoci dediční lordi prispeli k parlamentu, je čas dokončiť reformy začaté pred 25 rokmi.

Reforma tiež podporuje snahu labouristov zmenšiť Hornú snemovňu, ktorá má približne 800 členov, na veľkosť Dolnej snemovne, ktorá má 650 kresiel.

(mm)