SaS trvá na poste Kolíkovej ako predsedníčky výboru pre kontrolu činnosti SIS

Predstavitelia strany počas štvrtkovej tlačovej konferencie uviedli, že skutočnosti skôr ukazujú na záujem koalície, aby bol tento výbor znefunkčnený.

Snímka obrazovky 2024-09-05 o 11.16.24 Predstavitelia strany Sloboda a Solidarita (SaS): Mária Kolíková (vľavo), Branislav Gröhling (uprostred) a Juraj Krúpa. Reprofoto: FB/Sas

„Bezpečnosť na Slovensku je skutočne ohrozená, nehovorím iba o stúpajúcich krádežiach a prepúšťaní zločincov z väzenia. Každý deň tu máme bombové vyhrážky a deti sú vyháňané zo škôl. Minister vnútra zaliezol a schováva sa,“ uviedol Branislav Gröhling s tým, že je to aj zlyhanie bezpečnostných služieb.

Práve tie sú v týchto dňoch v centre pozornosti pre informácie o nákupe špionážneho softvéru Pegasus, cez ktorý možno sledovať mobilné telefóny.

Poslanec Juraj Krúpa upozornil, že nikto si na Slovensku nemôže byť istý svojím súkromím: „Máme skúsenosti najmä u autoritatívnych režimov, ktorí tento systém využívali na sledovanie novinárov, aktivistov a opozičných predstaviteľov. Pri tejto vláde sa nebudem diviť, keby sme touto cestou išli.“

Predseda SaS Gröhling považuje za prirodzené, že aj v parlamente sa chcú na tento systém pýtať. Rovnako tak na všetky sledovacie metódy, ktoré SIS využíva.

„Koalícia sa však bojí, na čo všetko by sme prišli, a keďže pani Kolíková ako predsedníčka výboru na kontrolu činnosti SIS do týchto vecí najviac videla, rozhodli sa ju odvolať,“ dodal predseda SaS s tým, že trvajú na opätovnej nominácii Kolíkovej na tento post, ktorý patrí opozícii.

„Je nevyhnutné pre fungovanie štátu v demokratickej spoločnosti, aby bezpečnostné zložky boli kontrolované. Je obzvlášť dôležité, aby SIS mala funkčný výbor pre jej kontrolu v parlamente,“ zdôraznila exministerka spravodlivosti Kolíková.

Tá dôvody jej odvolania z funkcie predsedníčky vo výbore považuje za vymyslené. „Nie je pravdou, aby som prekročila právomoc, ktorú som mala. V mene výboru som neurobila úkon, na ktorý by som nemala súhlas,“ dodala.

Narážala na uvedený dôvod jej odvolania pre podanie podnetu na generálnu prokuratúru pre, podľa nej, nezákonné vedenie SIS Pavlom Gašparom ml., ktorý bol poverený ju viesť začiatkom roka, kým ho prezident Pellegrini pred pár týždňami nevymenoval do funkcie.

„V tejto veci som nevystupovala v mene výboru, ale ako poslankyňa za SaS,“ dodala Kolíková s tým, že naprieč opozíciou je zhoda o správnosti jej postupu. Neopomenula ani atentát na premiéra z mája tohto roka, o ktorom verejnosť doteraz nič nevie, ako aj nezriadenie vyšetrovacej komisie s cieľom objasnenia atentátu.

„My sa nedozvedáme nič, čo sa udialo, ale sú nám podsúvané informácie, že ďalší takýto útok je pripravovaný. Rovnako je na mieste, aby sa výbor zaoberal otázkou, ako to je so špehovacím systémom, či sa využíva v rámci zákona. Skôr sa javí ako odpoveďou to, že koalícia mala záujem na tom, aby výbor bol nefunkčný,“ uzavrela Kolíková.

Krúpa poukázal tiež na okliešťovanie práv občanov zo strany koalície: „Najprv združovanie sa, zhromažďovanie sa, všetky základné práva, ktoré sú zakotvené aj v ústave, postupne priškrcuje viac a viac.“

Rovnako je podľa neho veľmi nízka dôvera zahraničných partnerov a spojencov voči našej SIS a obmedzená je aj bilaterálna spolupráca v niekoľkých oblastiach, napríklad s francúzskou či nemeckou spravodajskou službou.

(max)