Čína skúša trpezlivosť svojich susedov

konvoj Konvoj indických vojenských síl sa presúva na diaľnici Šrínagar - indický región Ladákh na hranici s Čínou v meste Gagangeer. Foto: TASR/AP

Čínska ľudová republika v posledných rokoch zintenzívňuje svoje aktivity v prihraničných oblastiach a často narúša suverenitu svojich susedov či na súši alebo na mori. Svojimi provokáciami zvyšuje napätie predovšetkým v Juhočínskom mori, na hraniciach s Indiou alebo Ruskom. Najnovšie satelitné zábery ukazujú, že Čína vybudovala dedinu v spornej oblasti čínsko-bhutánskej hranice.

Satelitné snímky, ktoré zverejnila indická stanica NDTV, ukazujú, že Čína postavila novú dedinu vzdialenú dva kilometre od hraníc na bhutánskom území, ako aj novú cestu v dĺžke deväť kilometrov taktiež už v Bhutáne. Dedinu i cestu postavili v tesnej blízkosti sporného hraničného územia Doklam, kde v roku 2017 došlo k násilným zrážkam medzi indickou a čínskou armádou. Predpokladá sa, že novopostavená cesta môže poskytnúť rýchly prístup čínskym jednotkám, keďže zábery ukázali, že Čína v tejto oblasti postavila aj nové muničné sklady.

Čína popiera stavbu na bhutánskom území

Čínske štátne médiá uviedli, že tvrdenia Indie sú nezmyslom a nová dedina Pchang-ta sa nachádza na území Číny. Ich tvrdenia podporil aj bhutánsky veľvyslanec v Indii Vetsop Namgyal, ktorý povedal, že v Bhutáne neexistuje žiadna čínska dedina, hoci existujú nejasnosti o presnom vymedzení hraníc oboch štátov. „Spor v otázke hraníc medzi Čínou a Bhutánom je minimálny, ale kvôli prekážkam, ktoré robí India, sme ich ešte formálne nevymedzili,“ povedal riaditeľ výskumného ústavu Národného strategického inštitútu na Tsinghua univerzite Čchien Feng.

Podľa Čchiena sa India snaží vidieť samu seba ako juhoázijského hegemóna a Bhután považuje za sféru svojho vplyvu. Indické médiá podľa neho vytvorili ilúziu toho, že Čína zasahuje do záležitostí Bhutánu a šikanuje menšieho suseda, a tým chce vyvolať napätie medzi oboma krajinami. Čchien dodáva, že Bhután jasne vidí skutočné záujmy Indie a váži si priateľské vzťahy s Čínou.

Čínsky novinár prezradil viac, ako plánoval

Tí, ktorí majú prístup na Twitter môžu vidieť, ako približne pred rokom vyzerala súčasná dedina Pchang-ta – podľa záberov je to len miesto s betónovými základmi vedľa horského potoka. Sporná náhorná plošina Doklam, ktorá predstavuje strategický priesečník medzi hranicami Indie, Bhutánu a Číny, sa nachádza priamo nad novou dedinou. O existencii dediny Pchang-ta informoval aj jeden z mála čínskych novinárov, ktorí majú prístup na Twitter, Šen Š‘-wej. Na tejto sieti uverejnil nadšený príspevok o založení novej dediny, ku ktorému pripojil aj fotky a presné detaily s mapou, kde sa dedina nachádza. Správu veľmi rýchlo zmazali, keďže Šenove údaje ukázali, že dedina sa s veľkou pravdepodobnosťou už nenachádza v Číne.

Hoci výstavba dediny mimo územia Číny spôsobuje viac vrások indickým predstaviteľom ako bhutánskym, ako skutočný problém vidí India výstavbu nových muničných skladov, ktoré sa nachádzajú len sedem kilometrov od miesta, kde v roku 2017 vzplanuli prestrelky medzi oboma krajinami. Vybudovanie nových muničných skladov má pravdepodobne za cieľ posilniť čínske jednotky a umožniť im efektívnejšie bojovať, ak by opäť došlo ku konfliktu v Doklame.

Japonsko protestuje proti aktivitám Číny vo Východočínskom mori

Ku kritike aktivít Číny sa tento týždeň pridalo aj Japonsko. Návštevu čínskeho ministra zahraničných vecí Wanga Iha v Japonsku využil tajomník japonskej vlády Kacunobu Kato, aby vyjadril znepokojenie japonskej vlády nad aktivitami Číny vo Východočínskom mori. Čína mala totiž len tento rok 306-krát narušiť teritoriálne vody Japonska. „Situácia je extrémne vážna,“ povedal Kato a dodal, že obe krajiny sa budú snažiť vyhnúť akýmkoľvek provokáciám.


Ďalšie články