KDH vidí nebezpečenstvo v politike vládnej koalície nasmerovanej na štyri svetové strany

Naši vládni predstavitelia podľa Kresťanskodemokratického hnutia „v zahraničnej politike hovoria o politike mieru, ale budujú nové ťažisko ekonomiky v zbrojárskom priemysle“.

Vo¾by23: Tlaèová konferencia po zasadnutí Celoslovenskej rady Kresanskodemokratického hnutia V popredí člen predsedníctva Kresťanskodemokratického hnutia (KDH) Jozef Hajko, stranícky ekonomický expert. Foto: Pavol Zachar/TASR.

„Hovoria o podpore domácich podnikateľov, ale robia zo Slovenska montážnu dielňu pre automobilky, ktoré hlásia problémy,“ pokračuje hnutie v kritike.

Dodáva, že na rozdiel od KDH, ktoré nepodporilo v Európskom parlamente zákaz spaľovacích motorov, europoslanci za SMER (ale aj za Progresívne Slovensko) hlasovali za tento zákaz, napriek tomu, že aj v KDH, ako aj odborníci, poukazovali na problémy, ktoré to prinesie.

Neexistujúca dlhodobá hospodárska politika štátu a deformácia právneho štátu nezvyšuje podľa hnutia dôveryhodnosť Slovenska pre solídnych zahraničných investorov. ,,Svedčia o tom čísla. V prvom polroku 2024 schválila vláda zo štátnych peňazí podporu investícií v celkovej hodnote 562 miliónov eur,“ komentuje situáciu poslanec NRSR a ekonomický expert KDH Jozef Hajko.

Z nich podľa neho takmer 97 percent smerovalo na podporu výroby automobilov alebo súčiastok do nich. „Je to veľký hazard, zvlášť keď vidíme, že v EÚ hapruje predaj elektromobilov. A veľké automobilky hlásia problémy s predajom, pričom Volkswagen dokonca uvažuje o zatváraní závodov a automobilka Volvo už tiež rieši orientáciu svojej výroby, ktorá mala byť pôvodne zameraná na elektromobily,“ konštatuje.

KDH ďalej upozorňuje, že EÚ už upúšťa od zákazu spaľovacích motorov a vidí tiež problém v dovoze lacnejších elektromobilov zo zahraničia. „Nebývalá podpora čínskym investorom, podávanie si kľučiek slovenských politikov pri návštevách Číny vyvolávajú obavy, či Slovensko neponúka ázijskej mocnosti príliš veľkorysé podmienky, ktoré by mohli ohroziť bezpečnostné a ekonomické záujmy republiky, ako aj život našich občanov, “ dodáva europoslankyňa Miriam Lexxmann.

„Kresťanskí demokrati súhlasia s tým, že Slovensko nutne potrebuje zahraničné investície, lebo tie sú z hľadiska obmedzenosti domácich zdrojov nevyhnutné na hospodársky rozvoj. ,Štatistiky OECD však ukazujú, že posledné roky Slovensko výrazne zaostáva za svojimi susedmi,“ uzatvára Hajko.

(mja)