Taraba podľa ochranárov chystá výrazný zásah do toku Dunaja, chce vraj zlepšiť vzťahy s Maďarskom

Minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS) chce podľa ochranárov prehradiť Dunaj. Varujú, že spôsobí škody. Podľa Tarabu však ide "len o pár kamienkov" a urovná sa tým spor medzi Slovenskom a Maďarskom.

Mimoriadna schôdza, na ktorej má Šutaj Eštok èeli odvolávaniu Tomáš Taraba. Foto Martin Baumann/TASR

Záležitosť sa podľa portálu Aktuality týka starého toku Dunaja, pričom envirozerort argumentuje tým, že ide o snahu urovnať konflikt s maďarskými susedmi, ktoré spôsobilo Vodné dielo Gabčíkovo.

Projekt prehradenia starého toku má viac ako desať rokov, do jeho uskutočnenia sa doteraz nikto nepustil. Ochranári tvrdia, že teraz sa ho snaží presadiť práve Taraba. Podľa nich je prehradenie starého toku opačné riešenie, aké by Dunaj potreboval a zároveň ide o odklonenie toku proti záujmom štátu.

Na Tarabove plány upozornil Aktuality ochranár Andrej Somora. Zdôraznil, že tento projekt sa snažil presadiť ešte bývalý splnomocnenec vlády pre výstavbu vodných diel, dnes už zosnulý Stanislav Fialík, ktorému v tom zabránil masívny odpor odbornej verejnosti.

„Dnes sa zase tento projekt začína javiť ako reálny a pán minister životného prostredia Tomáš Taraba sa ho snaží presadiť,“ uviedol Somora, ktorý zdôraznil, že by došlo k storočnej škode na ekosystéme, a to na tridsiatich kilometroch starého toku Dunaja. Ten ide z Nemecka cez Rakúsko, Slovensko a pokračuje ďalej do Maďarska, Srbska, Bulharska a Rumunska. Pred 30 rokmi bola časť toku odklonená na Vodné dielo Gabčíkovo.

V stredu na tému poukázala aj strana Demokrati. „Mimoriadne znepokojivé je, že minister Taraba sa snaží pretlačiť tento návrh napriek odborným výhradám členov slovenskej expertnej skupiny, z ktorej viacerých odvolal alebo ich ignoruje,“ uviedli na tlačovej konferencii.

„Všimnite si, že pán minister Taraba, keď sa mu niečo podarí, tak k tomu robí rozsiahlu tlačovú konferenciu,“ skonštatoval Somora s tým, že o tomto projekte zatiaľ vedenie envirorezortu mlčí. „Ja si myslím, že minister nechce o tomto projekte verejne hovoriť, kým nemá všetko dohodnuté, a to preto, aby nevyvolal odpor ochranárskej verejnosti,“ myslí si ochranár, ktorý pôsobil v štátnej expertnej skupine Dunaj, ktorá mala tento projekt prerokovať.

(mas)