Ruské banky nedokážu nahradiť Apple a Google Pay po ich odchode z tamojšieho trhu

Bezkontaktné platobné služby vyvinuté v Rusku nie sú medzi domácimi také populárne ako Apple Pay a Google Pay, ktoré opustili tamojší trh v dôsledku invázie na Ukrajinu.

Vladimir Putin Ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Informuje o tom web Ukrajinska pravda s odvolaním sa na správu Moscow Times na platforme Telegram. Vyplýva to z prieskumu spoločnosti T-Kassa, ktorý tvrdí, že Rusi uprednostňujú používanie bankových kariet pred novými bezkontaktnými platobnými službami, ktoré boli vyvinuté v Rusku.

V júni tohto roka sa 78 percent offline a online nákupov uskutočnilo pomocou kreditných a debetných kariet. V apríli 2022, keď zahraničné bezkontaktné služby opustili Rusko, to bolo 94 percent.

Pred vojnou sa takmer polovica platieb (49 percent) uskutočňovala prostredníctvom služieb Apple Pay, Google Pay a Samsung Pay, zatiaľ čo bankové karty sa používali v 51 percentách prípadov. Nové služby ako QR kódy a Mir Pay neboli spočiatku populárne (menej ako percento).

Do júna 2024 sa podiel platieb pomocou QR kódov a SberPay zvýšil na deväť percent, pri Mir Pay na päť percent. Zákazníci T-Bank (predtým Tinkoff) častejšie využívajú nové služby, ako je tlačidlo T-Pay a špeciálne nálepky, na rýchle platby na zariadeniach so systémom Android. Spolu tieto služby predstavujú osem percent transakcií.

Kľúčovým problémom ruských služieb je absencia koncovej platobnej metódy v rôznych scenároch, teda offline a online, hovorí Egor Krivošeja, spoluzakladateľ konzultačnej spoločnosti Futureproof. Podľa neho sa na rozdiel od Apple Pay a Google Pay nedajú bezproblémovo používať všade.

(mas)