Nemecko zvažuje deportáciu migrantov do Rwandy. Chce využiť azylové zariadenia vybudované Britániou

Nemecký komisár pre migráciu Joachim Stamp navrhol využiť Rwandu ako tretiu krajinu pre migrantov. Deje sa tak v súvislosti s rastúcim tlakom na koaličnú vládu, aby obmedzila a odradila žiadateľov o azyl od vstupu do EÚ, píše britský Telegraph.

Britskí labouristi predstavili volebný program Keir Starmer. Foto: TASR/AP

Stamp naznačil, že by to mohlo byť súčasťou širšieho kroku Únie, aby sa využili existujúce azylové zariadenia v Rwande, ktoré boli pôvodne určené pre program britského expremiéra Rishiho Sunaka na deportáciu nelegálnych migrantov do tejto východoafrickej krajiny.

Predseda vlády Spojeného kráľovstva Keir Starmer toto opatrenie zrušil po júlovom víťazstve vo voľbách, pričom ušetrené peniaze sa presunuli na vytvorenie nového veliteľstva pre bezpečnosť hraníc, ktoré má rozbíjať gangy pašerákov ľudí pomocou právomocí v štýle boja proti terorizmu.

Spojené kráľovstvo už vynaložilo najmenej 318 miliónov libier na zaplatenie azylových zariadení a podporu hospodárskeho rozvoja v Rwande, ktoré sa podľa dohody so Spojeným kráľovstvom nemôžu vrátiť.

Azylové konanie v Rwande by podľa návrhu Stampa prebiehalo pod dohľadom OSN. „V súčasnosti nemáme žiadnu tretiu krajinu, ktorá by sa prihlásila, s výnimkou Rwandy,“ povedal v podcaste, ktorý vo štvrtok zverejnila spoločnosť Table Media.

Stamp, člen nemeckej strany FDP, uviedol, že tento model by sa osobitne zameral na utečencov prekračujúcich východné hranice EÚ. „Môj návrh by bol, aby sme sa zamerali na túto skupinu. Je to približne 10-tisíc ľudí ročne,“ povedal a odmietol širšie návrhy konzervatívnej opozície, aby sa takýto model uplatňoval na všetkých utečencov.

Členovia opozičnej CDU navštívili Rwandu pred deviatimi mesiacmi v rámci svojej novej politiky „zadržiavania“ migrantov na mori v tretích krajinách. Poprední predstavitelia strany tvrdili, že tieto plány odradia migrantov od pokusov o prekročenie Stredozemného mora, a argumentovali, že štáty ako Rwanda budú ochotné uzavrieť dohody.

Vysoký predstaviteľ Rwandy pre denník uviedol, že krajina by bola otvorená diskusii s Nemeckom o dohode v oblasti azylu: „Rwanda sa verejne vyjadrila, že rada bude v tejto veci spolupracovať s kýmkoľvek, kto bude zdieľať jej túžbu nájsť dlhodobé riešenie migračnej otázky.“

Nemecký krok však vyvolal odpor zo strany vysokopostavených poslancov za stranu konzervatívcov ktorí sa počas pôsobenia vo vláde podieľali na rwandskom programe.

„Prvým krokom labouristov vo vláde bolo zrušenie plánu pre Rwandu. Teraz chce Nemecko využívať zariadenia, ktoré sme vybudovali. Jediní ľudia, ktorí profitujú z bezohľadnej imigračnej politiky labouristov, sú pašeráci ľudí a EÚ,“ povedal poslanec Dolnej snemovne britského parlamentu James Cleverly.

Suella Bravermanová, bývalá ministerka vnútra, povedala: „Rozhodnutie Nemecka prijať program konzervatívcov pre Rwandu je ďalším dôkazom podpory v rámci EÚ pre potrebu zmysluplného odstrašenia.

„To, že Starmer od plánu upustil, spôsobuje, že Spojené kráľovstvo vyzerá ako mäkký dotyk pre nelegálnych migrantov, robí z nás teraz odľahlú krajinu v porovnaní s ostatnými štátmi EÚ, ktoré zápasia s migračnou krízou, a je to mrhanie životne dôležitou prácou, ktorá sa vykonala, aby sa tento program spustil. Je to veľká chyba, ktorú bude Starmer ľutovať.“

(mas)


Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť k biologickej matke, súd v podobných prípadoch stanovil jasné pravidlá v prvom rozsudku tohto druhu. Viac v článku.

prečítať viac

ECB vo štvrtok znížila úrokové sadzby. V tomto roku to nemusí byť poslednýkrát. Rozhodnutie Európskej centrálnej banky znížiť úrokové sadzby o 25 bázických bodov bolo podľa prezidentky ECB Christine Lagardovej „jednomyseľné“.

prečítať viac

Výška hrubej minimálnej mzdy v budúcom roku je už známa. Oproti roku 2024 poskočí o 66 eur. Pre tých, ktorí ju zarábajú, by malo ísť o dobrú správu. Môže v tom však byť háčik.

prečítať viac

Dôležitý motor slovenského ekonomického rastu je vraj ohrozený. Peniaze z európskych fondov majú mamutí podiel na slovenských verejných investíciách.

prečítať viac

V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac