Argentínska armáda má už len pár dní na naplnenie kvót pre transgender ľudí

photo-1572966672953-16b559bfaa50 Ilustračná fotografia. Foto: Diego González/Unsplush

Argentínska vláda a prezident rozhodli, že jedno percento personálu štátnych inštitúcií musia tvoriť transrodové osoby. Armáda má čas do konca novembra, aby tieto kvóty naplnila. Má sa tak zabezpečiť náprava údajnej historickej ujmy týchto sexuálnych menšín.

Kvóty sú dôsledkom rozhodnutia vlády a argentínskeho prezidenta Alberta Fernandeza. Tí v septembri tohto roka určili, že vo všetkých argentínskych štátnych inštitúciách bude musieť pôsobiť jedno percento transrodových ľudí.

Kvóty sa tým pádom týkajú aj argentínskej armády a to profesionálnych ozbrojených síl ako aj civilných zamestnancov, informovala agentúra AFP. Štátne inštitúcie vrátane armády ich musia naplniť do 30. novembra. Nie je však bližšie špecifikované, či sa povinná čiastka dotýka len pozemného vojska, alebo aj námorníctva a letectva.

Armáda tým nadšená nie je

Podľa vlády kvóty predstavujú „začiatok nápravy porušovania ľudských práv transvestitov, transsexuálov a transgenderových osôb v minulosti“.

Pocit historickej krivdy očividne nepanuje v samotnej argentínskej armáde. Podľa zdroja, ktorého citovala nemecká stanica Deutsche Welle zastávajú argentínski vojaci názor, že takéto zmeny by mohli spôsobiť aj komplikácie.

„Závisí od toho, akú úlohu budú spĺňať, či budú v zázemí alebo v jednotkách, ktoré pôsobia priamo v teréne,“ nechal sa počuť neznámy vojak.

Éru transgederových vojakov ukončil Trump

Argentína nie je v tomto smere prvým štátom, k zrovnoprávneniu trans ľudí došlo aj v jednej z najlepších armád sveta-americkej. Pričinil sa o to v roku 2016 Barack Obama.

Predtým mohli byť tieto osoby z armády prepustené z dôvodu zdravotnej nespôsobilosti. Obama túto prax ukončil a umožnil službu v armáde všetkým transgender osobám, ktoré súčasne spĺňajú všetky ostatné podmienky potrebné pri výkone služby.

S nástupom konzervatívnejšieho Donalda Trumpa začali opätovne platiť zákony spred roka 2016. Trump to odôvodňoval zvýšením efektivity a bojaschopnosti armády. Výnimku tvoria osoby, ktoré začali proces zmeny pohlavia za Obamu, ďalej tí, ktorí chcú slúžiť pod svojím biologickým pohlavím, a osoby, ktoré sú po operácii aspoň tri roky pred vstupom do armády stabilné vo svojej identifikácii s novým pohlavím.


Ďalšie články