Transgenderový bežec na paralympiáde sa stal terčom kritiky známeho komentátora

Na paralympijských hrách v Paríži sa za Taliansko zúčastňuje bežec, ktorý sa „identifikuje“ ako žena. Valentina Petrillo tak mohol súťažiť v ženskej kategórii, čím si vyslúžil kritiku zo strany známeho britského komentátora Piersa Morgana.

GUyzI76b0AAILoy Fabrizio „Valentina“ Petrillo (druhý sprava) pózuje s bežkyňami na pretekoch v talianskej Padove v roku 2022. Zdroj: Genevieve Gluck/X

„Predstavte si, čo by sa stalo, keby som zrazu oznámil, že som zdravotne postihnutý, a chcel by som súťažiť na paralympiáde. Napríklad, keby som tvrdil, že nemám nohy, zatiaľ čo na mňa ľudia pozerajú, ako na nich kráčam na štadión?“ položil si hypotetickú otázku.

Ako ďalší príklad uviedol, že by sa identifikoval ako zrakovo postihnutý, pričom by kýval svojej rodine do hľadiska.

Práve Petrillo súťaží na paralympiáde na základe zrakového postihnutia známeho ako Stargardtov syndróm. Ten mu diagnostikovali ako 14-ročnému.

Rozdiel medzi podvodom s pohlavím a inými podvodmi

Morgan spomenutými príkladmi mieril na to, že by išlo o podvod, čo by u divákov právom vyvolalo hnev, keďže „by som sa falošne prezentoval, aby som získal nespravodlivú výhodu oproti konkurentom so skutočným postihnutím“.

„Keď však ide o mužov, ktorí sa vydávajú za ženy, aby mohli súťažiť so skutočnými ženami v športe, zjavne to nie je žiadny problém,“ napísal v stĺpčeku pre bulvárny denník Sun.

Komentátor, ktorý v minulosti písal aj pre bulvárny časopis Mirror a pôsobil ako korešpondent americkej televízie CNN, tvrdí, že „už roky“ upozorňoval na „plazivý a zákerný útok na práva žien na rovnosť v športe“.

Za tento vplyv sú podľa neho zodpovední trans-aktivisti, ktorí využívajú „odporné zastrašovacie taktiky na umlčanie nesúhlasu“.

„A teraz sme svedkami toho, že to vedie presne tam, kam som opakovane varoval, že to povedie – k úplnej a totálnej fraške a k skutočnému existenčnému ohrozeniu integrity ženského športu,“ vysvetlil.

„Horšie je, že sme svedkami aj stupňovania hrozieb – slovných, fyzických a právnych – voči všetkým športovkyniam, ktoré sa odvážia namietať proti tomuto šialenstvu, alebo voči komukoľvek inému, kto proti tomu protestuje v ich mene,“ dodal Morgan.

Do účasti Petrilla, ktorý sa narodil ako Fabrizio a do roku 2019 vystupoval ako muž a otec dvoch detí, Morgan za najvypuklejší prejav trans-aktivizmu v športe považoval účasť dvoch boxerov v ženskej kategórii na olympiáde.

„Tento týždeň sme však museli pretrpieť šokujúce predstavenie trans-paralympijského šprintéra ‚Valentiny‘ Petrillo, ktorý bežal spolu so ženami v behu na 400 metrov napriek tomu, že má 51 rokov a na mieste, kde by mala byť ‚jej‘ vagína, má veľkú vypuklinu v tvare penisu,“ vyhlásil.

Morgan nebol jediný, kto Petrilla kritizoval

K prípadu okolo zrakovo postihnutého bežca sa začiatkom mesiaca vyjadrila aj známa spisovateľka a kritička trans-ideológie J. K. Rowlingová. Tá na sieti X uviedla, že Petrillo je „otvorený podvodník“.

„Prečo toľko hnevu okolo inšpiratívneho Petrilla? Podvodnícka komunita sa ešte nikdy takto nezviditeľnila! Otvorení a hrdí podvodníci ako Petrillo dokazujú, že éra hanobenia podvodníkov sa skončila. Aký vzor! Navrhujem, aby sme Lanceovi Armstrongovi vrátili jeho medaily a pokračovali ďalej,“ napísala sarkasticky v príspevku.

„Samozrejme, Rowlingová bola okamžite urážaná a zastrašovaná pro-trans aktivistami, ale má pravdu – je to podvádzanie,“ reagoval na jej príspevok Morgan.

Na fakt, že Petrillo je otcom dvoch detí, a takzvanú zmenu pohlavia podstúpil len pred piatimi rokmi, poukázal aj športový komentátor denníka Telegraph Oliver Brown. Ten zároveň prízvukoval, že Petrillo je držiteľom 11 titulov v mužskej kategórii v šprinte.

Brown citoval atlétovo vyjadrenie k faktu, že sa zúčastňuje paralympijských hier. „Nie je správne, aby sme trpeli diskrimináciou a predsudkami len preto, že existujeme,“ povedal Petrillo pred súťažou. „Nebojte sa. To je vec, ktorá ma trápi najviac, myšlienka, že by sa ma ľudia mali báť. Nikomu neubližujem.“

Až na to, že, ako vysvetľuje Brown, Petrillo niekomu ublížil. „Volala sa Lorraine Gomes de Aguiarová, 27-ročná Brazílčanka, ktorej v detstve odstránili ľavú očnú guľu v dôsledku vzácnej rakoviny sietnice. Vlani v lete prehrala o jediné miesto na finálovom turnaji majstrovstiev sveta práve z dôvodu Petrillovej účasti,“ napísal šéfredaktor športovej sekcie.

„Tentoraz bola opäť odsunutá do pozície najrýchlejšej porazenej, ktorej niekto, kto sa identifikuje ako ‚trans otec‘, odoprel potenciálne jedinečnú šancu kvalifikovať sa do paralympijského semifinále,“ uviedol Brown.

(sab)


Dôležitý motor slovenského ekonomického rastu je vraj ohrozený. Peniaze z európskych fondov majú mamutí podiel na slovenských verejných investíciách.

prečítať viac

V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac